Πάμε και στη Σερβία τώρα. Μπερδεμένα πολύ τα πράγματα!

Καταρχάς, όχι, δεν ανήκει στην αριστερά το φοιτητικό κίνημα που κέρδισε τις εκλογές.
Έχει αποκλείσει από τη λίστα του οποιονδήποτε πολιτικό, οποιασδήποτε πολιτικής κίνησης.
Ούτε καν οι φοιτητές του κινήματος μπορούν να είναι υποψήφιοι.
👉Πριν μεταφέρω τα παρακάτω, υποψιάζομαι ότι η Σερβία γλίτωσε από τον πραγματικά διεφθαρμένο Βούτσιτς, αλλά σύντομα θα έχει και πάλι εκλογές.
👉Διότι αυτό που έβγαλε η κάλπη δεν είναι κόμμα, αλλά…ιδέα.
Πάμε:
❌ ❌ Το φοιτητικό κίνημα της Σερβίας κέρδισε τις εκλογές, αλλά βασιζόμενη σε εσωτερικά έγγραφα, η Sadie Zarris (ερευνήτρια-αναλύτρια στον διεθνή οργανισμό CANVAS που εδρεύει στο Βελιγράδι) γράφει πως είναι ένα κίνημα χωρίς ηγέτες, που έγραψε για τον εαυτό του ένα αυστηρό εγχειρίδιο κανόνων το οποίο ύστερα από σοβαρές εσωτερικές διαφωνίες και παραιτήσεις, επιβλήθηκε με συναίνεση.
Οι συντάκτες του, δεν ήθελαν να υπονοηθεί ότι οι φοιτητές έχτιζαν πολιτικές καριέρες.
❌ Αποκλείστηκαν πρώην μέλη των 20 κομμάτων του κυβερνώντος συνασπισμού, όπως και πρώην αξιωματούχοι κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δεν αποκλείστηκαν απλά μέλη κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά όλα με κομματικό παρελθόν!
❌ Σύμφωνα με ανάλυση του Ευρωπαϊκού Κοινοπρακτικού Ερευνητικού Δικτύου Πολιτικών Επιστημών (ECPR), οι υποψηφιότητες προέκυψαν μέσα από συλλογικές διαδικασίες των φοιτητικών συνελεύσεων.
Ακόμη και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, Βλάνταν Τζόκιτς, που θεωρούνταν πιθανός επικεφαλής, δεν επιλέχθηκε τελικά.
Είχε υποστηρίξει τους φοιτητές από την έναρξη των διαμαρτυριών και πολλοί ανέμεναν ότι θα ηγούνταν του καταλόγου.
Όμως, από τις 85 φοιτητικές συνελεύσεις που συμμετείχαν στο φοιτητικό κίνημα, οι 43 ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσής του.
❌ Στη λίστα σήμερα ηγείται ο Ιλία Σρντάνοβιτς καρδιολόγος και καθηγητής στο Νόβι Σαντ, ο οποίος δεν είναι καν αριστερός. Ούτε δεξιός.
Η κύρια έμφαση που δίνει όπως και το κίνημα, είναι στο κράτος δικαίου, στους ανεξάρτητους θεσμούς, στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, στην ισότητα ενώπιον του νόμου και στη διερεύνηση της διαφθοράς.
👉Όμως, όπως δηλώνει το φοιτητικό κίνημα, ούτε ο Σρντάνοβιτς είναι σίγουρο ότι θα γίνει πρωθυπουργός.
…Θα το δουν, θα το σκεφτούν, θα συνεδριάσουν οι 85 φοιτητικές συνελεύσεις.
👉Και καλά ο πρωθυπουργός. Ας πούμε θα τον βρουν.
Τους 150 βουλευτές πού θα τους βρουν, αφού οποιοσδήποτε φοιτητής δεν επιτρέπεται να μπει στη Βουλή;
Γι’ αυτό σας λέω…Παρ’ το αυγό και κούρευτο.
🔻 Οι πληροφορίες από εδώ:
https://theloop.ecpr.eu/from-plenums-to-parliament-the…
Έλια Ζερβού – Δημοσιογράφος

Σχετικές δημοσιεύσεις