«Είναι αδύνατο να αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματα των εκλογών», δήλωσε ο υποψήφιος του Φιλελεύθερου Κόμματος (PL), μιλώντας στην Μπραζίλια μετά την ανακοίνωση της επανεκλογής του Λούλα.
Ο Μπολσονάρου υποστήριξε ότι «πολλά πράγματα μένουν να ξεκαθαριστούν» σχετικά με όσα συνέβησαν την ημέρα της ψηφοφορίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην απόφαση που επέτρεψε να παραμείνουν ανοιχτά ορισμένα εκλογικά τμήματα για δύο επιπλέον ώρες.
🚨 SKIPNHO REAGE A FLÁVIO BOLSONARO REVELANDO QUE VAI PEDIR A ANULAÇÃO DO 2º TURNO DA ELEIÇÃO PRESIDENCIAL!
“É impossível reconhecer o resultado das eleições diante do contexto em que as coisas aconteceram, nós vamos usar nosso jurídico e pedir a anulação das eleições.” https://t.co/Dknlnp0dIA pic.twitter.com/5oFx2Q8LLZ
— PORTAL INSIDER (@Portal_Insider) October 26, 2026
Ο ηττημένος υποψήφιος χαρακτήρισε την απόφαση του Ανωτάτου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου πρωτοφανή και απαράδεκτη.
«Αυτό που συνέβη σήμερα δεν ήταν φυσιολογικό. Ήταν απαράδεκτο», δήλωσε, κατηγορώντας τον δικαστή Κριστιάνο Ζανίν ότι παρενέβη στην εκλογική διαδικασία λίγο πριν από το προγραμματισμένο κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων.
«Άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού στη μέση του αγώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Φλάβιο Μπολσονάρου υπενθύμισε επίσης ότι ο Ζανίν είχε διατελέσει προσωπικός δικηγόρος του Λούλα, προτού διοριστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο δικαστής είχε αναλάβει την υπόθεση μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας τυχαίας κατανομής.
Ο συντηρητικός πολιτικός έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» της εκλογικής διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι ανάλογη εξέλιξη δεν είχε σημειωθεί ποτέ στην ιστορία της Βραζιλίας.
«Αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ στην ιστορία της Βραζιλίας. Πρόκειται για παραβίαση της αυτονομίας», τόνισε.
Η παράταση της ψηφοφορίας που προκάλεσε την αντιπαράθεση
Η δικαστική απόφαση εκδόθηκε την Κυριακή, λίγο πριν από την προγραμματισμένη ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, έπειτα από καταγγελίες για προβλήματα στη μετακίνηση ψηφοφόρων σε διάφορες πόλεις.
Το Εργατικό Κόμμα (PT) του Λούλα είχε καταγγείλει παρατυπίες στη λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών, υποστηρίζοντας ότι πολίτες δυσκολεύτηκαν να φτάσουν στα εκλογικά τμήματα λόγω προβλημάτων στα δρομολόγια.
Αίτημα παράτασης είχε υποβάλει και η πλευρά του Φλάβιο Μπολσονάρου, αλλά μόνο για συγκεκριμένες περιοχές όπου οι έντονες βροχοπτώσεις είχαν εμποδίσει τις μετακινήσεις ψηφοφόρων.
Ο Κριστιάνο Ζανίν αποφάσισε την παράταση της διαδικασίας κατά δύο ώρες, από τις 17:00 έως τις 19:00 τοπική ώρα, προκαλώντας σύγχυση, καθώς αρκετά εκλογικά τμήματα είχαν ήδη κλείσει.
Στη συνέχεια διευκρινίστηκε ότι η παράταση αφορούσε αποκλειστικά τα εκλογικά τμήματα που δεν είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία, χωρίς να προβλέπεται επαναλειτουργία όσων είχαν ήδη κλείσει.
Παρά τις ενστάσεις του Μπολσονάρου, η εκλογική αρχή της Βραζιλίας ανακήρυξε νικητή τον Λούλα, ο οποίος εξασφάλισε την τέταρτη, μη συνεχόμενη προεδρική θητεία του.
Η ανακοίνωση του ηττημένου υποψηφίου ότι θα επιδιώξει την ακύρωση της αναμέτρησης ανοίγει πλέον νέο κύκλο πολιτικής και δικαστικής αντιπαράθεσης στη χώρα.
