«Για να μιλήσουμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα για καύσωνα τις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να δούμε αν στις επόμενες ανανεώσεις διατηρηθεί ή ενισχυθεί το υπάρχον θερμό σήμα. Προς το παρόν, είναι ασφαλέστερο να μιλάμε για παρατεταμένο επεισόδιο πολύ υψηλών θερμοκρασιών με πιθανότητα να αποκτήσει χαρακτηριστικά καύσωνα», έγραψε σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος, Θοδωρής Κολυδάς.
Για να μιλήσουμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα για καύσωνα τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να δούμε αν στις επόμενες ανανεώσεις διατηρηθεί ή ενισχυθεί το υπάρχον θερμό σήμα. Προς το παρόν, είναι ασφαλέστερο να μιλάμε για παρατεταμένο επεισόδιο πολύ υψηλών θερμοκρασιών με πιθανότητα να… pic.twitter.com/LaVTcSiqBH
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) August 20, 2026
Ενώ, ο Σάκης Αρναούτογλου, ανέφερε: «Θα μας κουράσει η ζέστη… Μας περιμένει παρατεταμένη και έντονη ζέστη μεταξύ 24 και 27 Αυγούστου. Δεν αποκλείεται να έχουμε και 40άρια και 41 βαθμούς. Γενικά θα κυλήσει πολλή ζέστη το επόμενο 10ήμερο».
Ο Θοδωρής Κολυδάς, σε άρθρο αναφέρεται στους καύσωνες στα τέλη Αυγούστου, επισημαίνοντας τη μεγάλη διάρκεια της ζέστης. «Τα ensembles διατηρούν τις θερμοκρασίες σε πολύ υψηλά επίπεδα επί πολλές συνεχόμενες ημέρες και δεν εμφανίζουν κάποια απότομη και ουσιαστική αποκλιμάκωση μέχρι προς το τέλος του δεκαημέρου. Επομένως, περισσότερο από ένα σύντομο και ακραίο θερμικό ξέσπασμα, διαφαίνεται ένα παρατεταμένο επεισόδιο μεγάλης ζέστης, του οποίου η τελική ένταση μένει να προσδιοριστεί στις επόμενες προγνωστικές ανανεώσεις».
Επίσης, αναφέρεται στη Λάρισα, γράφοντας: Το ECMWF ENS διατηρεί κατά κανόνα τις μέγιστες περίπου στους 36-38°C, ενώ το GEFS είναι θερμότερο και για αρκετές ημέρες πλησιάζει τους 39-40°C. Υπάρχει επομένως σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο συστημάτων ως προς την ένταση.
Από τις 21-22 Αυγούστου και ουσιαστικά μέχρι το τέλος του δεκαημέρου η θερμοκρασία παραμένει επίμονα υψηλή. Παράλληλα, η απουσία ουσιαστικών βροχοπτώσεων ενισχύει την εικόνα μιας σταθερής, ξηρής και πολύ θερμής περιόδου.
Στο «κόκκινο» η θερμοκρασία στην Αθήνα
Στην Αθήνα η εικόνα των δύο ensembles παρουσιάζει μεγαλύτερη σύγκλιση. Από τις 23 Αυγούστου και μετά οι μέγιστες κινούνται γενικά γύρω στους 37-38°C, χωρίς προς το παρόν ισχυρό σήμα για ακραίες τιμές άνω των 40°C. Εκείνο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι οι ελάχιστες θερμοκρασίες: προς τις 25-28 Αυγούστου το ECMWF τις ανεβάζει περίπου στους 28-29°C, ενώ και το GEFS διατηρεί πολύ θερμές νύχτες. Για μια μεγάλη αστική περιοχή αυτό είναι σημαντικότερο από έναν μεμονωμένο πολύ υψηλό μέγιστο, καθώς περιορίζεται η νυχτερινή ανακούφιση και συσσωρεύεται η θερμική καταπόνηση. Και στην Αθήνα, λοιπόν, το βασικό χαρακτηριστικό που διαφαίνεται σήμερα είναι η διάρκεια και η συνεχής θερμική επιβάρυνση και όχι η ακραία κορύφωση της θερμοκρασίας.
«Οι καύσωνες στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου δεν είναι συνηθισμένοι, αλλά δεν αποτελούν πρωτοφανές φαινόμενο για την Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Κολυδάς.
Ο καιρός την Παρασκευή 21/8
Την Παρασκευή 20/8 ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά ορεινά, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, τοπικά στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου τους 34 με 36 βαθμούς, στις Κυκλάδες τους 29 με 30 βαθμούς, την Κρήτη τους 33 με 34 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 36 τοπικά 37 βαθμούς Κελσίου.
Χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς την Παρασκευή 21/08
Σε πολλές περιοχές της χώρας την Παρασκευή 21/08 σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας θα έχουμε υψηλό κίνδυνο κατηγορίας 3.
40άρια το Σαββατοκύριακο
Στο «κόκκινο» η θερμοκρασία στις Σέρρες, τη δυτική Ελλάδα, το Αγρίνιο, τη Θεσσαλία, στη Φθιώτιδα και την Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, τοπικά έως 6 μποφόρ και μπόρες στα ορεινά.
Ενισχύεται το μελτέμι στο Αιγαίο και επιμένουν τα 40άρια τη Δευτέρα
Τη Δευτέρα 24/8 τα 40άρια θα παραμείνουν ειδικά στη Δυτική Ελλάδα, ενώ ενισχύεται το μελτέμι στο Αιγαίο φτάνοντας τοπικά και τα 7 μποφόρ δημιουργώντας επικίνδυνο συνδυασμό για πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιών.

