«Κλειδί» για ικανοποιητικές συντάξεις τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης


Φόρτωση Text-to-Speech…

Την ώρα που ολοκληρώθηκε η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής του νομοσχεδίου για την επαγγελματική ασφάλιση και αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, έρευνα της AON Solutions Greece αποτυπώνει το έντονο έλλειμμα εμπιστοσύνης των εργαζομένων απέναντι στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν πως η κοινωνική ασφάλιση, δηλαδή ο πρώτος πυλώνας, θα μπορέσει να τους εξασφαλίσει επαρκές εισόδημα μετά τη συνταξιοδότησή τους, στοιχείο που αναδεικνύει τη σημασία της συμπληρωματικής αποταμίευσης μέσω των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ).

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του νόμου 5078/2023 και παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της AON Solutions Greece Γεώργιο Κεντούρη στο συνέδριο της Ελληνικής Ενωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ), αποτυπώνει για πρώτη φορά με τόσο αναλυτικό τρόπο τον βαθμό προσαρμογής της αγοράς στις αλλαγές που επηρέασαν συνολικά τον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι, παρά την ανησυχία για το ύψος των μελλοντικών συντάξεων, η ενημέρωση γύρω από το νέο θεσμικό πλαίσιο παραμένει περιορισμένη. Σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες εκτιμούν ότι η μεταρρύθμιση του 2023 δεν έχει ακόμη συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του θεσμού, ενώ το 36% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τις αλλαγές που εισήγαγε ο νόμος. Παράλληλα, οι εργοδότες εμφανίζονται περισσότερο θετικοί απέναντι στην επαγγελματική ασφάλιση, αναγνωρίζοντας σχεδόν στο σύνολό τους ότι τα συνταξιοδοτικά προγράμματα αποτελούν σημαντικό εργαλείο προσέλκυσης και διατήρησης ανθρώπινου δυναμικού.

Σύμφωνα με την έρευνα, εννέα στις δέκα επιχειρήσεις που συμμετείχαν διαθέτουν ήδη επαγγελματικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, με το 13% αυτών να λειτουργεί μέσω Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Παράλληλα, ένας στους τρεις εργοδότες που σήμερα δεν διαθέτει αντίστοιχο πρόγραμμα βρίσκεται ήδη σε διαδικασία σχεδιασμού ή υλοποίησής του, ένδειξη ότι η αγορά εξακολουθεί να επενδύει στον δεύτερο πυλώνα, παρά τις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου.

Η εφαρμογή του νόμου 5078/2023 επηρέασε και τον τρόπο χρηματοδότησης των προγραμμάτων. Η μέση εργοδοτική εισφορά διαμορφώνεται στο 4,5% των αποδοχών, ωστόσο η θέσπιση του ανώτατου ορίου εισφορών στο 20% των αποδοχών οδήγησε αρκετές επιχειρήσεις σε αναπροσαρμογή των παροχών και περιορισμό της αποταμίευσης. Τέσσερις στις δέκα εταιρείες προχώρησαν σε αλλαγές στα υφιστάμενα προγράμματά τους προκειμένου να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία των προγραμμάτων. Οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες δηλώνουν ότι παρακολουθούν μόνοι τους την εφαρμογή του πλαφόν εισφορών, παρότι ο σχετικός έλεγχος αποτελεί υποχρέωση των παρόχων. Αντίστοιχο ποσοστό αναφέρει ότι δεν διαθέτει επαρκή εικόνα για τα κόστη, τις χρεώσεις και τη διάρθρωση των επενδυτικών επιλογών, ενώ μόλις το 13% δηλώνει ότι διαθέτει οργανωμένη επιτροπή παρακολούθησης των επενδύσεων και το 26% δεν εφαρμόζει καμία επίσημη διαδικασία τεκμηρίωσης.

Ο κ. Κεντούρης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, επεσήμανε ότι η επόμενη φάση ανάπτυξης του δεύτερου πυλώνα δεν θα εξαρτηθεί μόνο από τις νομοθετικές παρεμβάσεις, αλλά και από την ενίσχυση της ενημέρωσης, της διαφάνειας και της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης εργαζομένων και εργοδοτών.

Τα ευρήματα αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς η κυβέρνηση προωθεί τη νέα μεταρρύθμιση για την επαγγελματική ασφάλιση. Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ανοιχτών ΤΕΑ, την ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για εργαζομένους και επιχειρήσεις, καθώς και την πλήρη φορητότητα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μεταξύ όλων των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Στόχος είναι η διεύρυνση της συμμετοχής στον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης, ο οποίος σήμερα καλύπτει λιγότερο από το 5% του εργατικού δυναμικού της χώρας.



Source link

Σχετικές δημοσιεύσεις