Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση 46982/2025, με θέμα «Καθορισμός κριτηρίων επιβολής και ύψους των διοικητικών κυρώσεων του άρθρου 50 του ν. 4919/2022 στους μη συνεπείς υπόχρεους εγγραφής στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) και λοιπά σχετικά θέματα.».
Μεταξύ άλλων, με τη νέα απόφαση ορίζονται τα ακόλουθα:
Άρθρο 2
Πεδίο Εφαρμογής
1. Τα πρόστιμα επιβάλλονται στους υπόχρεους εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ., οι οποίοι παραβαίνουν τις υποχρεώσεις εμπορικής δημοσιότητας που προβλέπονται στον ν. 4919/2022 (Α’ 71) ή απορρέουν από ειδικότερους νόμους, ανά εταιρικό τύπο.
2. Υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. στους οποίους επιβάλλονται πρόστιμα σύμφωνα με την παρούσα είναι:
α) οι κεφαλαιουχικές εταιρείες: Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία, Ευρωπαϊκή Εταιρεία και Ετερόρρυθμη Εταιρεία κατά Μετοχές,
β) οι συνεταιρισμοί: Αστικός Συνεταιρισμός του ν. 1667/1986 (Α’ 196), στον οποίο περιλαμβάνονται ο αλληλασφαλιστικός, ο πιστωτικός, ο οικοδομικός συνεταιρισμός, η Ενεργειακή Κοινότητα, η Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας και η Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Εταιρεία,
γ) οι προσωπικές εταιρείες: Ομόρρυθμη Εταιρεία, Ετερόρρυθμη Εταιρεία, Κοινοπραξία, Ευρωπαϊκός Όμιλος Οικονομικού Σκοπού και Αστική Εταιρεία 784 ΑΚ και
δ) τα υποκαταστήματα ή πρακτορεία των αλλοδαπών εταιρειών.
3. Δεν επιβάλλονται, δυνάμει της παρούσας, πρόστιμα στον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης, την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση και τον Συνεταιρισμό Εργαζομένων.
Άρθρο 3
Παραβάσεις
1. Διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα) επιβάλλονται για τις παραβάσεις που προβλέπονται στην παρ. 1 του άρθρου 50 του ν. 4919/2022.
2. Για τις εταιρείες που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης ή ειδικής εκκαθάρισης, το ύψος του διοικητικού προστίμου μειώνεται στο μισό.
3. Αν κατά τον χρόνο διαπίστωσης της παράβασης, ο υπόχρεος έχει αλλάξει κατηγορία οντότητας ή εταιρική νομική μορφή ή κατηγορία μεγέθους, το ύψος της διοικητικής κύρωσης υπολογίζεται βάσει των κριτηρίων που ίσχυαν κατά την τέλεση της παράβασης.
4. Σε περίπτωση που κατά τον χρόνο επιβολής του προστίμου, δεν έχει γίνει ακόμη η σύνταξη του πρώτου ισολογισμού, το μέγεθος της επιχείρησης υπολογίζεται σύμφωνα με την περ. ια) του άρθρου 2 του ν. 4548/2022.