Από τη δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα, στο Προεδρικό Μέγαρο:
… θα ήθελα κ. Πρόεδρε να σας ενημερώσω και για ένα φαινόμενο το οποίο μας προκαλεί αρκετή ανησυχία, και αναφέρομαι στις αυξημένες ροές παράνομων μεταναστών από τη Λιβύη προς την Κρήτη. Δυστυχώς έχουμε δει αρκετά περιστατικά τις τελευταίες ημέρες που μας αναγκάζουν να δράσουμε προληπτικά και αποτρεπτικά με έναν πιο έντονο τρόπο.
Έχω ζητήσει, και στα πλαίσια της χθεσινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να μεριμνήσουν ώστε να αποσταλούν πλοία του ελληνικού Ναυτικού έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης ώστε προληπτικά, και σε συνεργασία πάντα με τις λιβυκές αρχές και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις, να στείλουμε ένα μήνυμα ότι δεν πρόκειται να κάνουν κουμάντο οι διακινητές για το ποιος θα εισέρχεται στη χώρα μας. Νομίζω ότι είναι μία κίνηση που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι επιβεβλημένη.
Και προφανώς το ζήτημα της Λιβύης θα τεθεί και από εμένα μετ’ επιτάσεως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης και εκτιμώ ότι θα υπάρχουν και σχετικά συμπεράσματα τα οποία θα καλύπτουν απόλυτα τις ελληνικές θέσεις.
