Όπως λέγαμε προχτές, “το παιδί σου και το σκυλί σου, όπως τα μάθεις”.

Επειδή διάφοροι εξοργισμένοι φίλοι προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης της εγκληματικότητας “των γύφτων” που καμία σχέση δεν έχουν με ανθρώπινα δικαιώματα και Δημοκρατία, ας δούμε και το παράδειγμα του Πατέρα Αθηναγόρα (Athenagoras Loukataris) και του ιδρύματός του Faros Tou Kosmou στην υποβαθμισμένη περιοχή του Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης.
Ο νέος αυτός αρχιμανδρίτης έχει μαζέψει κυριολεκτικά από τους δρόμους παιδάκια Ρομά, που επειδή οι γονείς τους ήταν νεκροί από ναρκωτικά, ή φυλακισμένοι, είχαν πεταχτεί σαν αδέσποτα ή τα εκμεταλλεύονταν διάφορες σπείρες.
Όχι μόνο τους πρόσφερε στέγη και τροφή, αλλά και εκπαίδευση, με αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να παίρνουν μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς Ρομποτικής, να κερδίζουν υποτροφίες σε ΑΕΙ ή να εισάγονται σε ΤΕΙ και ΑΕΙ.
Συνεπώς, ΔΕΝ είναι στο DNA των Ρομά η απάτη, η κλεψιά και το έγκλημα, αλλά θα πρέπει να γίνουν αυτές οι οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που θα μειώσουν την απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Το να εφαρμόζει κανείς άμετρη επιδοματική πολιτική, είναι η χειρότερη λύση για τους ανθρώπους αυτούς.
Και φυσικά, πρώτα απ’όλα πρέπει να μάθουν να λειτουργούν ως μέλη μιας Κοινωνίας που τους αποδέχεται και κάνει κάτι για να διορθώσει το πρόβλημα.

Εγώ προσωπικά, ως άσχετος, ΔΕΝ γνωρίζω τους τρόπους. Αλλά υπάρχουν άνθρωποι που ίσως θα μπορούσαν να δώσουν κάποιες συμβουλές και ο Πατέρας Αθηναγόρας είναι ένας από αυτούς.

Από το fb – Κώστας Κάπος

Σχετικές δημοσιεύσεις