Θεσπίστηκε και μπαίνει σε εφαρμογή μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας

Όπως προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θεσπίζεται και μπαίνει σε εφαρμογή -πέρα από τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς- και μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Σχετική τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας -που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή- προβλέπει συγκεκριμένα:

Ο μηχανισμός θα εφαρμοστεί για την περίοδο Αυγούστου 2022-Ιουλίου 2023. Κατά την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης, θα ανακτηθούν τα υπερέσοδα της περιόδου από 1ης Αυγούστου μέχρι 31 Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα ανακτώνται ανά τρίμηνο. Σε πρώτη φάση θα καταβάλλεται το 60% των υπερεσόδων και το υπόλοιπο 40% στη λήξη του μηχανισμού ανάκτησης.
Το σύνολο των εσόδων θα διοχετεύονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για χρηματοδότηση των επιδοτήσεων των λογαριασμών ενέργειας.
Προβλέπεται, επίσης, η επιβολή προσωρινού ποσού εισφοράς σε περίπτωση που κατά το χρόνο υπολογισμού της οι μετρήσεις ορισμένων καταναλώσεων δεν είναι διαθέσιμες. Με το πέρας ισχύος του Προσωρινού Μηχανισμού υπολογίζεται το οριστικό ποσό εισφοράς βάσει των διαθέσιμων μετρήσεων κατανάλωσης του μήνα εξέτασης και πραγματοποιείται η τελική εκκαθάριση.
Η τροπολογία προβλέπει τη σύσταση της Υπηρεσίας Μείωσης Ζήτησης Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση προχώρησε στην έκτακτη φορολόγηση 90% -την μεγαλύτερη στην Ευρώπη- των υπερεσόδων που είχαν οι παραγωγοί ενέργειας κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2021-Ιουνίου 2022, και θα εισπραχθούν από το Κράτος 373 εκατ. ευρώ. Είναι επίσης, η πρώτη που από τον Ιούλιο, έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει μηχανισμό για την άμεση ανάκτηση «υπερεσόδων» των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και την επιστροφή τους στην κοινωνία, που έχει αποδώσει μέχρι σήμερα πάνω από 2,3 δισ. ευρώ, ενώ ήδη υιοθετήθηκε από την Ευρώπη για να εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη-μέλη.

Σχετικές δημοσιεύσεις