Η ψηφιοποίηση βάζει τέλος στην ατιμωρησία στο δημόσιο

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Ακεραιότητας υλοποιεί μία συνεκτική δέσμη δράσεων για την αντιμετώπιση των τεράστιων καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των πειθαρχικών διαδικασιών, ενισχύοντας έτσι το αίσθημα των πολιτών ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που διαπράττουν αδικήματα παραμένουν ατιμώρητοι. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γιατρού του ΕΣΥ για την οποία χρειάστηκαν 23 ολόκληρα χρόνια (1997-2020) για να ολοκληρωθεί η εξέταση της υπόθεσης και να εκδοθεί η απόφαση. Στην κατεύθυνση αυτή:

Είναι πολύ σημαντικό ότι η ΕΑΔ, σύμφωνα με τον ιδρυτικό της Νόμο, έχει το δικαίωμα υποβολής ένστασης κατά απόφασης πειθαρχικού οργάνου όταν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι, π.χ. επιεικής ποινή σε σχέση με τη σοβαρότητα του παραπτώματος, μη ορθή εκτίμηση των αποδεικτικών μέσων, εσφαλμένη ερμηνεία των νομοθετικών διατάξεων, ανεπαρκής αιτιολόγηση. Μόνο για το 2020 η ΕΑΔ κλήθηκε να διαχειριστεί 1.372 πειθαρχικές αποφάσεις, 31 ενστάσεις και τρεις προσφυγές ενώπιον δικαστηρίων.
Η ΕΑΔ αναπτύσσει νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές (βάσεις δεδομένων και microsites) με στόχο την αποτελεσματική και σε πραγματικό χρόνο εποπτεία όλων των επιμέρους σταδίων της πειθαρχικής διαδικασίας.
Μια πρώτη ψηφιακή εφαρμογή, η οποία βρίσκεται ήδη σε πιλοτική λειτουργία, προσφέρει για πρώτη φορά στην ελληνική δημόσια διοίκηση τη δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας και της έκβασης των πειθαρχικών υποθέσεων ενώπιον των Πειθαρχικών Συμβουλίων, σε όλα τα στάδια εξέλιξής τους, από την ημέρα εισαγωγής μιας υπόθεσης ενώπιον του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου μέχρι και την έκδοση της τελικής απόφασης. Δυνατότητα που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε στο ελληνικό δημόσιο.
H πλατφόρμα αυτή θα παρέχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία των υποθέσεων περίπου 1700 δημόσιων φορέων επιτρέποντας την εξαγωγή συγκεκριμένων αναφορών και στατιστικών στοιχείων.

Η διαφάνεια σε όλα τα στάδια της πειθαρχικής διαδικασίας θα ενισχύσει το κύρος των δημόσιων οργανισμών. Προχωράμε με αποφασιστικά βήματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό των μηχανισμών πρόληψης και καταπολέμησης της διαφθοράς. Προχωράμε αξιοποιώντας το μεράκι και την τεχνογνωσία των στελεχών της δημόσιας διοίκησης, έχοντας ως πυξίδα τις προσδοκίες των πολιτών για διαφάνεια και λογοδοσία».

Σχετικές δημοσιεύσεις