Τα έλη της Άρτας

Κοινοποίηση

Ο Βάλτος στον κάμπο της Άρτας χωρίζονταν σε δύο μέρ Χανοπούλου-Φιλιππιάδας ως γέφυρα Καλογήρου από τον Αγιο Σπυρίδωνα προς την Πέτρα και Στρογγυλή και παράλληλα του Μαυροβουνίου προς τη Βίγλα. Το βλέπουμε στον Οθωμανικό χάρτη του 1896 αν και ήταν ακόμη μεγαλύτερος. Απο Αγιο Σπυρίδωνα έβγαινε κοντά στο λόφο Ποδαρούλι ή Αραπόσπιτα. Του Χανοπούλου Φιλιππιάδας αποξηράνθηκαν στην περίοδο του Μεσοπολέμου απο την Εταιρεία Booth ενώ ο οιπός βάλτος στην δδεκαετία του 50 απο Ολλανδική Εταιρεία.
Ο Άγγλος λοχαγός William Martin Leake στα 1810 γράφει:
Τα έλη που καλύπτουν τις πεδιάδες κάτω από τη Λάμαρη και το Λούρο και γύρω από τους Ρωγούς, επικουρούμενα από την άγρια βλάστηση που τα περιβάλλει, καθιστούν την παραθαλάσσια Μολοσσία πολύ ανθυγιεινή το καλοκαίρι και σπάνια παραμένουν στα χωριά άνθρωποι, εκτός αυτών που ασχολούνται με τη συγκομιδή. Ο δρόμος από το Μαμ Τσαούς προς τα Γιάννενα κατευθύνεται προς την Άρτα, αλλά ελίσσεται πολύ, για να απόφύγει τους βάλτους. Τα έλη φαίνεται να σχηματίζονται κυρίως από το ποτάμι της Στρεβίνας και τις πηγές που υπάρχουν μετάξύ αυτής και των Ρωγών, καθώς και από τις πηγές του Χανόπουλου. Φτάσαμε στα Γιάννενα, μέσω Πέντε Πηγαδιών, αφού διανύσαμε την απόσταση από το Μαμ Τσαούς σε δώδεκα ώρες και είκοσι λεπτά, έχοντας κάνει μια στάση στο δρόμο μας, διάρκειας μιας ώρας και είκοσι λεπτών.
Φωτογραφίες;:
Φ1. ο Βάλτος μεταξύ Αγίου Σπυρίδωνα – Πέτρα και Στρογγυλή. Φωτογραφία ιδιωτικής συλλογής, αρχές 1900
Φ2. Ο βάλτος στο Χανόπουλο/Φιλιππιάδα, φωτογραφία απο το ΑΓΗ, περίοδος μεσοπολέμου
Φ3. Φωτογραφία της Ελλης Παπαδημητρίου στα 1935. Κυκλοφόρησε στο Άλμπουμ “Παλιές φωτογραφίες Ηπειρος- Μακεδονία” σελίδα 28. Έχει παρουσιαστεί απο τον Vassilios Cholevas
πριν μερικά χρόνια στο FB
Φ4. Χάρτης του Οθωμανου αξιωματικού και χαρτογράφου Χαλίλ Ιμπραήμ στα 1896 που απεικονίζει τον Βάλτο. Ανήκει στις σπάνιες απεικονίσεις του βάλτου με λεπτομέρειες.