Αντιπολίτευση για κλάματα

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Κυριάκος Μπερμπερίδης

“Παντού σε όλο τον κόσμο παρατηρείται εδώ και καιρό μια επιδείνωση ως προς την εξέλιξη της πανδημίας καθώς φαίνεται πώς ο ιός μεταλλάχθηκε και έγινε ακόμα πιο φονικός και αυτό αιφνιδίασε μάλλον τις κυβερνήσεις αλλά και εξέπληξε και όλη ανεξαιρέτως την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
Στο μεταξύ ο κόσμος κουράστηκε με τα περιοριστικά μέτρα του πρώτου κύματος, ανακουφίστηκε αργότερα με τη μείωση των κρουσμάτων, χαλάρωσε εντελώς το καλοκαίρι και η ατομική ευθύνη απομειώθηκε, την ώρα που τα σύνορα άνοιξαν γιατί δεν μπορούσε φυσικά να γίνει διαφορετικά.
Η ισορροπία μεταξύ προστασίας της δημόσιας υγείας και ανάκαμψης της οικονομίας ήταν ούτως ή άλλως μια πολύ δύσκολη εξίσωση που κλήθηκαν να λύσουν όλες οι κυβερνήσεις, όχι πάντοτε με επιτυχία.
Παρ ‘όλα αυτά στο ίδιο διάστημα, οι υποδομές στην Ελλάδα βελτιώθηκαν σημαντικά, οι κλίνες ΜΕΘ, χάρη και στις δωρεές ιδιωτών, μέσα σε 16 μόλις μήνες έγιναν 1082 από 557 που παρέδωσε ο Σύριζα μετα από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης και στο τέλος της χρονιάς θα γίνουν 1200, πολύ κοντά πια στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Τους τελευταίους μήνες διορίστηκαν 6.500 γιατροί και νοσηλευτές ενώ μόλις προχθές ανέλαβαν υπηρεσία με διαδικασία fast track και 300 γιατροί επιπλέον στις μονάδες εντατικής θεραπείας ενώ χάρη στην εξαιρετική δουλειά του ΕΟΔΥ τα τεστ που έγιναν στο γενικό πληθυσμό, ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια.
Παρά τη συνολική επιδείνωση της κατάστασης και τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων, η Ελλάδα παραμένει στις 5 πιο επιτυχημένες χώρες στην Ευρώπη με βάση όλους τους σχετικούς δείκτες και ιδιαίτερα τον αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο, τη στιγμή που τα συστήματα υγείας σε πολλές χώρες είναι πια κοντά στην κατάρρευση και πλούσιες χώρες όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Τσεχία κάνουν διακομιδές ασθενών κόβιντ στη Γερμανία.
Δεν έγιναν όλα τέλεια προφανώς όλη αυτή την περίοδο.
Και λάθη υπήρξαν, και αβελτηρίες καταγράφηκαν και αστοχίες σημειώθηκαν.
Όχι πάντως περισσότερες απ’ ότι σε άλλες χώρες με πολύ πιο προηγμένα συστήματα υγείας καθώς η κατάσταση που ζούμε είναι πρωτόγνωρη και πρωτοφανής.
Και όλα αυτά μετά από μια δεκαετή κρίση, μ’ένα σημαντικό ποσοστό ανοήτων συμπολιτών μας που επιμένει να μη συμμορφώνεται μένοντας προσκολλημένο στις πιο τερατώδεις θεωρίες συνωμοσίας αλλά και μια καταστροφική αντιπολίτευση που μετα από μια παρατεταμένη περίοδο αμηχανίας λόγω της επιτυχίας διαχείρισης στο πρώτο κύμα της πανδημίας, επέστρεψε τώρα σε εξαλλοσύνες, υποστηρίζοντας την ίδια στιγμή τα πάντα και τα αντίθετά τους και υπονομεύοντας διαρκώς και εκ των πραγμάτων την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα….”

“Αντιπολιτευση για κλαματα”, σημερινο μου αρθρο στο Liberal το οποιο ευχαριστω για τη φιλοξενια