ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ Odysseus Awards 2020

Κοινοποίηση

Ανακοινώθηκαν τα βραβεία Odysseus Awards 2020 του Διεθνούς Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου.

Η ταινία “Σαν τους γλάρους πάνω από τον Κεράτιο” απέσπασε την ειδική τιμητική διάκριση της κριτικής επιτροπής.

Πρόκειται για ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, παραγωγής 2020, που εξιστορεί την μακραίωνη πορεία της Μεγάλης του Γένους Σχολής, του αρχαιότερου εκπαιδευτικού ιδρύματος του Ελληνισμού, μέσα από γραπτά τεκμήρια και με τη ματιά των δασκάλων και μαθητών της το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Παράλληλα, είναι μία τοπογραφία της Κωνσταντινούπολης των δεκαετιών 1950 και 1960 με άμεσες αναφορές σε όσα γλύκαναν αλλά και πλήγωσαν τις ψυχές των Ρωμιών της Πόλης, όπως τα Σεπτεμβριανά του 1955 και οι απελάσεις του 1964. Στην ταινία ενσωματώνεται σπάνιο κινηματογραφικό υλικό από βρετανικά και γαλλικά αρχεία και για πρώτη φορά έρχεται στο φως το αρχείο του Αιμίλιου Κομβόπουλου.

Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον ηθοποιό Dimitris Papagiannis, που κρατά τον ρόλο του αφηγητή στην ταινία, στον Thodoris Metaxas που περάσαμε απίστευτες ώρες στο μοντάζ, στον Nikos Grapsas που έγραψε το πρωτότυπο μουσικό θέμα και το τραγούδι, στις Δυνάμεις του Αιγαίου – Troubadour Mediterraneo που το τραγουδούν, στον Alatas Athanasios που έκανε την παραγωγή του τραγουδιού, στον Cengiz Onural που έγραψε τα υπόλοιπα μουσικά θέματα (έχει γράψει το σήμα της “Αφύλαχτης Διάβασης”), στα παιδιά και το εκπαιδευτικό προσωπικό της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής.
Στον Σύνδεσμο των Μεγαλοσχολιτών, τα μέγιστα.
Και, φυσικά, στις ομάδες των συνεργείων στην Αθήνα και στην Κωνσταντινούπολη.
Ένα μεγάλο μπράβο και στην κόρη μου, Nikoleta Sideri, που είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια της ταινίας και έφτιαξε και την επίσημη αφίσα.