Μεγάλη «μάχη» στον Έβρο για να μην περάσουν τα σύνορα οι παράνομοι μετανάστες.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σκληραίνει τη στάση της στο μεταναστευτικό η Κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτραπεί καμία παράνομη είσοδος.

Ο εκβιασμός της Τουρκίας, η οποία άφησε ελεύθερες τις διελεύσεις μεταναστών προς την Ελλάδα σήμανε συναγερμό στην Κυβέρνηση.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για ακόμα μία φορά, όχι μόνο παραβιάζει την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας αλλά και εκβιάζει τη Δύση προκειμένου να τον στηρίξει στο μέτωπο της Συρίας, «ανοίγοντας» σε μετανάστες τις πύλες που οδηγούν στην Ευρώπη.

Τη νύχτα δόθηκε ένας υπεράνθρωπος αγώνας στις Καστανιές Έβρου από τις ελληνικές Αρχές ασφαλείας και μάλιστα υπό ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Χιλιάδες μετανάστες επιχειρούσαν συντονισμένα να σπάσουν το μπλόκο των αστυνομικών.

Πρόκειται για τα περίπου 3.000 άτομα που επιβιβάστηκαν σε ταξί, λεωφορεία και φορτηγά που είχε «ναυλώσει» η τουρκική Κυβέρνηση. Έτσι, βρέθηκαν από την Κωνσταντινούπολη και την Ανδριανούπολη στα ελληνικά σύνορα, συνοδευόμενοι σε κάποιες περιπτώσεις από τους ίδιους τους Τούρκους στρατιώτες.

Οι τουρκικές Αρχές ήταν αυτές που δεν τους επέτρεψαν να επιστρέψουν, αφότου βρήκαν κλειστά τα σύνορα, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν εκεί.

Υπήρξαν μαρτυρίες ακόμα και για πυροβολισμούς που ακούγονταν όλη τη νύχτα, ωθώντας το πλήθος προς το ελληνικό έδαφος. Άνδρες του Στρατού Ξηράς αλλά και άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων έλαβαν εντολή προκειμένου να ενισχύσουν τις υπάρχουσες δυνάμεις επιτήρησης στην ελληνοτουρκική μεθόριο, αλλά και να αυξήσουν την πληρότητα των μονάδων του στρατεύματος, τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά.

Σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων δυνάμεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχει αποσταλεί και επιχειρεί στην περιοχή, ενώ ανεστάλησαν και οι οποίες άδειες αστυνομικών.

Από χθες το πρωί μέχρι σήμερα το πρωί 66 παράνομοι μετανάστες πέρασαν τα ελληνικά σύνορα

Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες μία από τις ομάδες των ατόμων οι οποίες προσπάθησαν να περάσουν παράνομα από τα σύνορα του Έβρου τα κατάφερε.

Η συγκεκριμένη ομάδα εντοπίστηκε στις Καστανιές λίγο αργότερα. Άλλη ομάδα μεταναστών κατάφερε επίσης να περάσει τα ελληνικά σύνορα, κατά μήκος του Έβρου από σημεία τα οποία μπόρεσαν να βρουν ανοίγματα, παρά την ισχυρότατη αστυνομική παρουσία.

Οι μετανάστες εντοπίστηκαν να περπατούν κατά μήκος του εθνικού και επαρχιακού δικτύου.

Υπό την πίεση αυτή και η Βουλγαρία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της με την Τουρκία.

Διάχυτη είναι η αίσθηση ότι η πίεση των μεταναστευτικών ροών θα κλιμακωθεί. Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο μέχρι και για 120.000 μετανάστες που έχουν ήδη συγκεντρωθεί στα τουρκικά παράλια και προσπαθούν να μετακινηθούν προς την Ελλάδα.

Δεν είναι μόνο ότι οι Τούρκοι τους αφήνουν ανενόχλητους να φτάσουν μέχρι τα σύνορα. Ολόκληρα πούλμαν, φορτηγά και ταξί βρίσκονται στη διάθεσή τους,

Επίσης, στα παράλια της Σμύρνης υπάρχουν στοιβαγμένοι άνθρωποι που προσδοκούν να περάσουν στη Δύση. Συγκεκριμένα, έχουν συγκεντρωθεί στο Πράσινο Λιμάνι, στο Μπαμπάκαλε και στα Κάτεργα στο Αϊβαλί για να περάσουν στη Μυτιλήνη, ενώ από τη Σμύρνη προσπαθούν να περάσουν στη Σάμο.

Συνολικά χθες, 151 μετανάστες κατέφτασαν σε δύο ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, τρεις αποβιβάσεις μεταναστών με λέμβους σημειώθηκαν στη Μυτιλήνη με 71 άτομα και μία στο Πυθαγόρειο, στη Σάμο με 54.

Επίσης, μία επιχείρηση διάσωσης μεταναστών και προσφύγων έλαβε χώρα στο Καστελόριζο, όπου περισυλλέγησαν 26 άτομα. Επίσης, τοπικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι υπάρχουν πληροφορίες πως όλες οι δυνάμεις των ΟΥΚ θα μετακινηθούν και τα νησιά θα ενισχυθούν με πλωτά μέσα.