ΕΝΦΙΑ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν λιγότερο

Πάνω από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ το 2020. Η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού των αξιών των ακινήτων σε 2.900 περιοχές αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για το 2020, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”, η άσκηση της ευθυγράμμισης των τιμών ζώνης με τις τιμές που επικρατούν στην αγορά, καθώς και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού των αξιών των ακινήτων σε 2.900 περιοχές αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάιο.

Οι εκτιμητές θεωρούν ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα είναι αυξημένες στις περισσότερες περιοχές, με τις αυξήσεις σε κάποιες περιπτώσεις να είναι και πάνω από 30%. Ωστόσο, δεν αποκλείεται παρά τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες, αρκετοί να δουν τον ΕΝΦΙΑ να μειώνεται.

Ποιοι θα δουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, μικρότερο φόρο θα δουν όσοι διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης είτε θα παραμείνει αμετάβλητη, είτε θα μειωθεί, είτε θα αυξηθεί, αλλά το ποσοστό της αύξησης δεν θα προκαλέσει αλλαγή στον συντελεστή υπολογισμού του φόρου.

Αντίθετα, αύξηση στον ΕΝΦΙΑ θα δουν όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης θα ανέβει πάνω από 30%-40%.

Πηγή: Εφημερίδα “Τα Νέα”

Σχετικές δημοσιεύσεις