Κούγιας για ΠΑΟΚ-Ξάνθη: «Μπανανία η Ελλάδα»

Στην υπόθεση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης αναφέρθηκε ο ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90.1 Fm» και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη.

Μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Κούγιας δήλωσε:

Αναφορικά με τα στοιχεία που εξετάζει η επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού

ΚΟΥΓΙΑΣ: Επειδή μας ακούνε άνθρωποι θα πρέπει με αυτοσεβασμό πρώτα από όλα και νομικό αυτοσεβασμό και προσωπικό αυτοσεβασμό να πούμε αυτό που συμβαίνει πραγματικά. Το πρώτο που συμβαίνει είναι κάτι πρωτοφανές.

Είμαι 46 χρόνια δικηγόρος δεν έχω ποτέ ακούσει, ποτέ ξανά τέτοια αντανακλαστικά για τον υποβιβασμό μιας ποδοσφαιρικής ομάδας η οποία ποδοσφαιρική ομάδα παρέβη βάναυσα το νόμο και προσπάθησε να αλλοιώσει το χαρακτήρα ενός υγιούς πρωταθλήματος. Τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν εις βάρος του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης είναι ότι ο ΠΑΟΚ αγόρασε τη Ξάνθη, και την αγόρασε από πρόπερσι.

Έχει παίξει παιχνίδια μαζί της τα οποία ουσιαστικά ήταν φιλικά παιχνίδια, οι ποδοσφαιριστές που έπαιζαν στην Ξάνθη για να αντιμετωπίσουν τον ΠΑΟΚ ανήκαν ήδη στον ΠΑΟΚ και δεν ανακοινώθηκε ποτέ ότι έχουν δοθεί δανεικοί ή έχουν πουληθεί αλλά δεν έγινε ποτέ καμία μεταγραφική κίνηση ώστε να πάνε στον ΠΑΟΚ, που σημαίνει δηλαδή ότι το προηγούμενο πρωτάθλημα ήτανε στημένο.

Γιατί αν δει κάποιος τη διαφορά του πρωταθλήματος και δει τους πόντους που κέρδισε ο ΠΑΟΚ μόνο από την Ξάνθη, δεν ξέρω αν υπάρχουν και άλλες ομάδες τι θα δείξει μια διαφορετική έρευνα, για αυτού του είδους την παράβαση ο νόμος είναι απόλυτος.

Όταν κάποια ποδοσφαιρική εταιρεία αγοράσει μια άλλη ποδοσφαιρική εταιρεία- και αυτό δεν μπορεί να το κάνει, θέλει να την αγοράσει- απαγορεύεται. Αν την αγοράσει παρά την απαγόρευση υποβιβάζεται.

Η εταιρεία η άλλη που την αγόρασε κάποιος και δεν έχει γνωστοποιήσει αυτή τη μεταβίβαση των μετοχών, είτε σε παρένθετο πρόσωπο ή απευθείας, υποβιβάζεται και αυτή με διαφορετική αιτιολογία. Άρα στην προκειμένη περίπτωση ο νόμος ήταν σαφής, τα στοιχεία είναι συντριπτικά και προέρχονται από επίσημες αρχές άρα η μόνη κύρωση που θα μπορούσε να υπάρχει και υπάρχει και δεν υπάρχει δικαστής να την αλλάξει παρά μόνο αν είναι ένας παράνομος δικαστής, ένας δικαστής που δεν εφαρμόζει το νόμο, ένας άνθρωπος που παραβαίνει τον όρκο του, ήταν ο υποβιβασμός της Ξάνθης.

Και στο πρωτοβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο που θα πάει μετά την άσκηση της πειθαρχικής διώξεως που σήμερα θα κάνει ο κ. Σιμιτζόγλου και στο δευτεροβάθμιο που είναι πάλι τακτικοί δικαστές. Οι δικαστές αυτοί αν δεν εφαρμόσουν το νόμο διαπράττουν αδίκημα παραβάσεως καθήκοντος και πιθανώς και κατάχρηση εξουσίας και εκτός από την ποινική κύρωση που έχουν χάνουν και τη δουλειά τους.

Άρα ήταν μονόδρομος αυτή η έκδοση αυτής της αποφάσεως. Η απόφαση που εξεδόθη από τα μέλη της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού τους οποίους τους ξεφτίλισαν από τότε που βγήκε η απόφαση, ήταν συντριπτική 4 ψήφοι έναντι 1 άρα ως προς την ενοχή, και επειδή και η ΑΕΛ της οποίας είμαι ιδιοκτήτης παρενέβη και έχω και 46 χρόνια δικηγορίας και μια νομική αξιοπρέπεια, σας λέω ότι δεν έκανε τίποτα άλλο η επιτροπή παρά να εφαρμόσει το νόμο. Από εκεί και πέρα αρχίζει η πολιτική παρέμβαση.

Ο μοναδικός τρόπος για να μην εφαρμοστεί αυτή η κύρωση γιατί αυτό που προβλέπεται από το νόμο είναι το ελάχιστο υποβιβασμός, το μέγιστο της κύρωσης, της ποινής δηλαδή είναι εξαφάνιση από τα πρωταθλήματα. Δηλαδή το ένα είναι υποβιβασμός στη Β Εθνική, η μεγαλύτερη κύρωση είναι να εξαφανιστεί από όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα όπως έχει γίνει κατ’ επανάληψη από την UEFA σε περιπτώσεις στοιχηματισμού ομάδων που στήνουν παιχνίδια πχ Σκεντερμπέου της Αλβανίας ή και άλλες ομάδες ή όπως έχει γίνει στην Ιταλία με τον υποβιβασμό της Μίλαν και της Γιουβέντους.

ΔΗΜ.: Από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι η εισήγηση της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού στη συνέχεια θα κριθεί στο δικαστήριο

Α.ΚΟΥΓΙΑΣ: Δεν κρίνεται είναι δεσμευτική

ΔΗΜ.: Συμφωνούμε είναι δεσμευτική και ακολουθεί ένα δικαστήριο, η ύπαρξη μιας νομοθετικής παρέμβασης πριν την απόφαση του δικαστηρίου πως μπορεί να σταθεί;

Α.ΚΟΥΓΙΑΣ: Στέκεται γιατί σύμφωνα με το σύνταγμα και σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο κώδικας ποινικής δικονομίας εφαρμόζεται πάντοτε η επιεικέστερη διάταξη. Αυτό που έγινε κατα σωρεία σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος αδικήματα την 01/07/19 εφαρμόστηκε ο νέος ποινικός κώδικας, ενώ υπήρχαν σε εξέλιξη υποθέσεις εφαρμόζεται πλέον η επιεικέστερη πρόβλεψης και εδώ στην προκειμένη περίπτωση ότι θα προβλεφθεί με το νέο νόμο …

ΔΗΜ.: Οπότε μένετε στο πολιτικό κομμάτι του θέματος

ΚΟΥΓΙΑΣ: Το πολιτικό κομμάτι είναι απαράδεκτο, δηλαδή Μπανανία η Ελλάδα. Δηλαδή η Ξάνθη υποβιβάζεται δεν υπάρχει εκεί κανένας ενδοιασμός, θα μπορούμε να σκεφτεί κάποιος εάν τα στοιχεία δεν ήταν επαρκή να μην υποβιβαστεί ο ΠΑΟΚ γιατί η Ξάνθη απέκρυψε την μεταβίβαση έπρεπε να το έχει κάνει εντός 10 ημερών. Είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει καμία υπερασπιστική γραμμή που να τη σώζει. Ο ΠΑΟΚ ισχυρίζεται ότι «εγώ δεν έχω κάνει τίποτα» τα στοιχεία όμως είναι συντριπτικά. Εδώ στην προκειμένη περίπτωση η νέα νομοθετική πρόβλεψη μπορεί να εφαρμοστεί η οποία μπορεί να προβλέπει αφαίρεση βαθμών ή μπορεί να καταργήσει και εντελώς, ως παράβαση την πολυιδιοκτησία. Είναι κυρίαρχη η ελληνική Βουλή μπορεί να ψηφίσει ότι θέλει, είναι θέμα νομικής και πολιτικής αξιοπρέπειας του καθενός που θα ψηφίσει.

Αναφορικά με τη διαγραφή Ζαγοράκη

ΚΟΥΓΙΑΣ: «Έχασε η Βενετιά βελόνι». Νομίζω ότι κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός της κυβέρνησης με την παραίτηση Ζαγοράκη, από αυτή την στιγμή δεν κοιμάται κανείς στην κυβέρνηση.

Σχετικές δημοσιεύσεις