Φτέρνισμα Σκύλου: Τι πρέπει να γνωρίζω!

Κοινοποίηση

Οι άνθρωποι έχουν πολλά κοινά με τα σκυλάκια τους και ένα από αυτά είναι το φτέρνισμα. Το φτέρνισμα των ανθρώπων μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, αλλά τι συμβαίνει με το αντίστοιχο των σκύλων; Γιατί φτερνίζονται και πότε πρέπει να προβληματιστώ;

Οι κυριότεροι λόγοι που προκαλούν φτέρνισμα στους σκύλους είναι:

Αλλεργίες
Ιώσεις
Παιχνίδι

Συγκεκριμένα, το φυτο του σιταριού είναι σαν αγριόχορτο, αιχμηρό και έχει αγκαθωτούς σπόρους. Αυτοί οι αγκαθωτοί σπόροι έχουν τη τάση να διασκορπίζονται εύκολα ολούθε και μπορούν να αποβούν επικίνδυνοι για τα ζώα που έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Οι σπόροι δηλαδή τα άγανα του φυτού εισέρχονται εύκολα στη μουσούδα, τα μάτια, το στόμα, τα γεννητικά όργανα και σε άλλες περιοχές του σώματος του σκύλου. Μόλις μπουν, μετακινούνται και μπορούν να προκαλέσουν πολύ μεγάλη ζημιά.

Ειδικότερα, το άγανο στην μυτη ενός σκύλου είναι αρκετά συχνός λόγος για επίσκεψη στον κτηνίατρο τους καλοκαιρινούς μήνες και ένας απο τους συνηθέστερους για το ρουθούνισμα του φιλαράκου μας!

Η επίσκεψη στον θεράποντα γιατρό είναι απαραίτητη για την υγεία του ζώου, όταν υποψιάζεστε ότι αυτό το φυτό ευθύνεται για το φτέρνισμα του σκύλου. Ο κτηνίατρος θα αξιολογήσει τη κατάσταση και θα παρέμβει, για να μην εισχωρήσουν οι σπόροι του φυτού πιο βαθιά στη ρινική κοιλότητα του σκυλάκου.

Ας δούμε όμως τις παραπάνω αιτίες πιο αναλυτικά…
Αλλεργίες των σκύλων

Μια άλλη αιτία για επίμονο – συχνό φτέρνίσμα και βήχα των σκύλων είναι οι αλλεργίες. Οι σκύλοι, όπως και οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πολλές και κοινές αλλεργικές αντιδράσεις στα εξής:

Γύρη
Σκόνη
Μούχλα
Δάγκωμα ψύλλων
Φαγητό – Διατροφή
Ερεθιστικοί παράγοντες που βρίσκονται στον αέρα ή το σκυλάκι τους έχει εισπνεύσει και έχουν εισέλθει στο εσωτερικό της μύτης.

Τα κυριότερα συμπτώματα που προκαλούνται από τις αλλεργικές αντιδράσεις των σκύλων είναι:

Φαγούρα έντονη σε όλο το σώμα ή σε μια συγκεκριμένη περιοχή
Υγρές απεκκρίσεις από τα μάτια ή τη μύτη (Συνάχι)
Βήχας
Αγκομαχητό (βαριά ανάσα)

Αν πιστεύετε ότι το συνεχές φτέρνισμα του κατοικίδιου σας οφείλεται σε κάποια αλλεργία, κλείστε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο σας. Ο γιατρός θα εξετάσει το σκυλάκι, θα διαπιστώσει πιθανές αλλεργίες και θα χορηγήσει θεραπεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Το ανάποδο φτέρνισμα των σκύλων

Υπάρχει η περίπτωση το σκυλάκι να βγάζει κάτι σαν κοφτές ανάσες και πνιχτές κραυγές. Αυτοί οι τρομαχτικοί θόρυβοι μπορεί να οφείλονται σε έναν «αθώο» υπαίτιο, το αντίστροφο (ανάποδο) φτέρνισμα.

Αυτού του είδους το φτέρνισμα είναι η συνθήκη κατά την οποία το σκυλάκι παίρνει βαθιές ανάσες από τη μύτη. Αυτές οι ανάσες μοιάζουν με σπασμούς και το κατοικίδιο ακούγεται σαν να πνίγεται.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Κυνοτρόφων, αυτό το ξαφνικό αντανακλαστικό των σκύλων είναι κάτι φυσιολογικό και μπορεί να οφείλεται σε κάποιον ερεθισμό ή μόλυνση. Με αυτόν τον τρόπο το σκυλάκι προσπαθεί να βγάλει από τη μύτη του κάποιο ξένο σώμα, αλλεργιογόνα ή ερεθιστικούς παράγοντες.

Σε γενικές γραμμές, το αντίστροφο φτέρνισμα δεν είναι επιβλαβές για την υγεία του ζώου. Αν βλέπετε ότι το κατοικίδιο σας φτερνίζεται έντονα και δεν μπορεί να ηρεμήσει, κάντε του λίγο μασάζ στο λαιμό ή φυσήξτε λίγο στο πρόσωπο.

Έτσι, θα ενεργοποιήσετε το αντανακλαστικό της κατάποσης και θα μειώσετε τους σπασμούς. Επίσης, ο φρέσκος, καθαρός αέρας βοηθάει πολύ να ηρεμήσει το σκυλάκι.

Η φαρμακευτική αγωγή δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις αντίστροφου φτερνίσματος. Ωστόσο, αν το φτέρνισμα είναι συνεχόμενο ή οφείλεται σε αλλεργιογόνους παράγοντες, ο κτηνίατρος μπορεί να χορηγήσει αντισταμινικά ή οτιδήποτε κρίνει απαραίτητο για την αντιμετώπιση του.
Σημάδια που προδίδουν την ύπαρξη προβλήματος

Τα σημάδια που δείχνουν ότι το κατοικίδιο μας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και πρέπει να εξεταστεί άμεσα από τον κτηνίατρο είναι:

Παράξενος θόρυβος κατά την αναπνοή, κάτι σαν κορνάρισμα
Αδυναμία στην αναπνοή
Αποφυγή για γυμναστική
Γαλαζωπό χρώμα στα ούλα
Φτέρνισμα με αίμα

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα παραπάνω σημάδια είναι συμπτώματα κατάρρευσης της τραχείας, μιας κατάστασης που μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τα φιλαράκια μας.