Πρέβεζα: Βόμβα 900ων κιλών από τον πόλεμο βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών

Κοινοποίηση

Απομακρύνθηκε από το ΤΕΝΞ

Με επιτυχία απομακρύνθηκε σήμερα το πρωί βόμβα που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών επί της οδού Μπάλκου στην Πρέβεζα.

Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει στο PREVEZANEWS ο Χαράλαμπος Γκούβας, πρόκειται για ιταλική βόμβα του Β Παγκοσμίου Πολέμου βάρους 900kg.

Η περιοχή εκκενώθηκε και η επειχήρηση απομάκρυνσης από τους πυροτεχνουργούς του στρατού (ΤΕΝΞ) ολοκληρώθηκε στις 09:15.

Η Βόμβα προσδέθηκε με ιμάντες και φορτώθηκε σε τζίπ του στρατού και συνοδεία περιπολικών της Αστυνομίας, ασθενοφόρο και όχημα της Π.Υ., απομακρύνθηκε από το σημείο ενώ θα μεταφερθεί σε ερημική περιοχή για εξουδετέρωση.

Ο κ. Γκούβας με αφορμή αυτό το γεγονός παραθέτει ορισμένα ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία:

Η βόμβα έπεσε από Ιταλικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα στις 28 Οκτωβρίου 1940. ΔΕΝ έσκασε. Μία δεύτερη έπεσε και έσκασε καταστρέφοντας το Ιστορικό Τζαμί Ιτς Καλέ του Αλή Πασά, το οποίο από το 1912-1940 χρησιμοποιούνταν ως Αρχαιολογικό Μουσείο. Το Τζαμί δεν υπάρχει πια. Το 2005 η εταιρεία ΚΗΡΟΜΥΤΗΣ ΑΕ που κατασκεύαζε τον Βιολογικό Καθαρισμό Πρέβεζας βρήκε τη βόμβα και επιτελείο Πυροτεχνουργών αφαίρεσε τον πυροκροτητή και αποφάσισε να την “τσιμεντώσει” επί τόπου καθόσον έκρινε επικίνδυνη τη μεταφορά της. Μετά από έγγραφες διαμαρτυρίες κυρίας που διαμένει δίπλα αποφασίστηκε η οριστική αφαίρεση η οποία και έγινε σήμερα επιτυχώς.

www.prevezanews.gr
Πληροφορίες και φωτό: Harry Gouvas