Κορωνοϊός: 1 στους 4 ασθενείς δεν έχει αναρρώσει πλήρως έξι μήνες μετά

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ακόμα και έξι μήνες αφότου καθάρισαν τον ιό από τον οργανισμό τους, περισσότεροι από 1 στους τέσσερις ασθενείς του κορωνοϊού συνεχίζει να υποφέρει από συμπτώματα όπως η δύσπνοια, ενώ οι μισοί και πλέον ταλαιπωρούνται από αίσθημα κόπωσης. Αυτό αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ανησυχητικά ευρήματα καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση των συστημάτων υγείας για την αντιμετώπιση της διαφαινόμενης επιδημίας «μακράς Covid-19», τονίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης στην Ελβετία.

Η ερευνητική ομάδα εξέταζε 431 πρώην ασθενείς που είχαν αναγνωριστεί από το σύστημα ιχνηλάτησης της Ζυρίχης. Η μέση ηλικία τους ήταν σχετικά μικρή στα 47 έτη, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο ανησυχητικά τα ευρήματα.

Το 89% είχε παρουσιάσει συμπτώματα Covid-19 κατά την αρχική διάγνωση και το 19% χρειάστηκε νοσηλεία.

Όλοι οι εθελοντές, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με κορωνοϊό μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου του 2020, κλήθηκαν να συμπληρώσουν online ερωτηματολόγιο για την κατάσταση της υγείας τους 6 με 8 μήνες μετά τη διάγνωση.

Συνολικά 26% των εθελοντών δήλωσε πως δεν είχε αναρρώσει πλήρως έξι έως οκτώ μήνες μετά τη διάγνωση, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση PloS One.

Το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο μεταξύ των γυναικών και των ασθενών που είχαν χρειαστεί νοσηλεία.

Άλλα ευρήματα:

Το 55 των εθελοντών ανέφερε αίσθημα κόπωσης.

Το 25% έπασχε από δύσπνοια.

Το 26% παρουσίαζε συμπτώματα κατάθλιψης.

Το 40% είχε χρειαστεί να επισκεφθεί γιατρό τα επίμονα σύμπτωση μετά την υποχώρηση της οξείας λοίμωξης.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, «τα ευρήματα αναδεικνύουν την ανάγκη για έγκαιρο σχεδιασμό υπηρεσιών υγείας σχεδιασμένων να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών που υποφέρουν από σύνδρομο μακράς Covid-19.

H έρευνα έρχεται να προστεθεί σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine και έδειχνε ότι οι μισοί και πλέον νέοι ενήλικες που πέρασαν ελαφρά την Copvid-19 σε κατ’ οίκον απομόνωση συνέχισαν να αναφέρουν ανησυχητικά συμπτώματα περισσότερο από έξι μήνες μετά την ανάρρωση.

Αλλά διαφορετική μελέτη του Στάνφορντ που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open διαπίστωνε ότι πάνω από το 70% των ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω Covid-19 αναφέρουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα που συνέχιζε να τους ταλαιπωρεί τουλάχιστον για έξι μήνες μετά την αρχική διάγνωση.