Πασχαλινό τσουρέκι

Κοινοποίηση

Φτιάξτε την αυθεντική συνταγή για το παραδοσιακό πασχαλινό τσουρέκι και γεμίστε το σπίτι με γνώριμες & λαχταριστές μυρωδιές.

Υλικά

500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

300γρ μαγιά νωπή θρυμματισμένη

200ml γάλα

2 αβγά

130γρ άχνη ζάχαρη

60γρ βούτυρο μαλακωμένο

1 κ.γ. κακουλέ σκόνη

2 κ.γ. μαχλέπι σκόνη

1 βανίλια σε κάψουλα

1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ εκτός από το αλεύρι και το βούτυρο και τα χτυπάμε με τον γάντζο μέχρι να ενσωματωθούν καλά. Κατόπιν ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι να το απορροφήσει όλο. Προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύουμε για άλλα 5 λεπτά. Σε μια αλευρωμένη λεκάνη αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο να φουσκώσει για περίπου μια ώρα. Κατόπιν το κόβουμε σε 3 ισόποσα μέρη, τα πλάθουμε σε μεγάλα μπαστούνια και τα πλέκουμε πλεξούδα. Εάν θέλουμε αλείφουμε το τσουρέκι με ασπράδι αυγού, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και προσθέτουμε ένα κόκκινο αυγό. Το τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και το ψήνουμε στους 165 C για 35-40 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει.