Ο Γιούνκερ παραδίδει τη σκυτάλη της Κομισιόν και κλείνει λογαριασμούς

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παραδίδει σήμερα τα κλειδιά της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κλείνοντας τους λογαριασμούς του με κράτη μέλη, τα οποία δεν στάθηκαν πάντα στο ύψος των περιστάσεων.

Ο Γιούνκερ γνωστός για την ειλικρίνεια και την παρρησία του έχει πει σε πολλές συνεντεύξεις από αυτές που έχει παραχωρήσει, ότι είχε απογοητευτεί από τις πιέσεις που ασκούσαν ορισμένοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων για να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και από την έλλειψη αλληλεγγύης απέναντι στο δράμα Σύρων προσφύγων και μεταναστών.

Όμως αρνείται να πει περισσότερα. «Αυτό θα με υποχρέωνε να πω άσχημα πράγματα για πάρα πολλούς ανθρώπους». Ωστόσο όλα έχουν καταγραφεί σε ένα σημειωματάριο, το οποίο έχει ονομάσει «ο μικρός Μορίς», και ο Γιούνκερ έχει δεσμευτεί να γράψει τα απομνημονεύματά του.

Αυτά θα καλύπτουν 30 χρόνια ευρωπαϊκής ιστορίας. Ο 64χρονος σήμερα πρώην υπουργός Οικονομικών του Μεγάλου Δουκάτου από το 1989 έως το 2009, στη συνέχεια πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου για 18 χρόνια, από τις 20 Ιανουαρίου του 1995 έως τις 4 Δεκεμβρίου του 2013 (κατείχε και τα δύο αξιώματα έως το 2009), ήταν ο τελευταίος από τους αρχιτέκτονες της Συνθήκης του Μάαστριχτ (1992) που κατείχε ακόμη αξίωμα.

«Έχω πει πολλές φορές ότι το ευρώ και εγώ είμαστε οι μόνοι επιζώντες της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Απομένει μόνο το ευρώ», δήλωσε την Παρασκευή κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προτού παραδώσει τη σκυτάλη στη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Γιούνκερ έχει υποστεί την απώλεια πολλών από τους φίλους του και ο θάνατος απασχολεί όλο και περισσότερο τη σκέψη του. Τον αντιμετώπισε το 1989 όταν είχε πέσει σε κώμα για τρεις εβδομάδες έπειτα από ένα σοβαρό τροχαίο, αιτία οξύτατων πόνων στην πλάτη.

Ο Λουξεμβούργιος πολιτικός παραμένει ο πιο γοητευτικός και ο πιο συγκλονιστικός από αυτούς που διετέλεσαν πρόεδροι της Κομισιόν. Αυτό το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στην ιδιαίτερη και περίπλοκη προσωπικότητά του. Δεν ήταν εύκολα διαχειρίσιμος. Προσκείμενος στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, επέκρινε ανοιχτά πολλές αποφάσεις του Εμανουέλ Μακρόν και οι σχέσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο εντάθηκαν πολύ γρήγορα.

www.cnn.gr/