Τι αλλάζει με τις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών πλήρης απασχόλησης

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Δεν μπορείς να είσαι υπέρ της εργασίας και ταυτόχρονα να την υπερφορολογείς. Ειδικά σε μια οικονομία με εκτεταμένη αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία», δήλωσε από το δήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα εργασιακά.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, από 1η Ιουλίου του 2020, έως το 2023.

«Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα», είπε, διευκρινίζοντας ότι θα ισχύει μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης».

«Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει η πρωτοτυπία των «μεικτών» και «καθαρών» αποδοχών», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Διότι μόνο εδώ οι κρατήσεις είναι τόσο υψηλές, ώστε και να μειώνουν την αγοραστική δύναμη του εργαζομένου. Αλλά και να αποθαρρύνουν τον εργοδότη να επενδύσει στην πρόσληψη νέου εργατικού δυναμικού.

Με τη μείωση των εισφορών, λοιπόν, οι εργαζόμενοι θα δουν, αμέσως, στο ταμείο αύξηση στα χρήματά τους. Αλλά και οι επιχειρήσεις θα δουν μείωση του κόστους ανά απασχολούμενο. Και αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση της μόνιμης απασχόλησης».

«Επιπλέον, αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα της υποδηλωμένης εργασίας και της κατάχρησης των ευέλικτων μορφών εργασίας, θεσπίζουμε αμέσως προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση. Έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η μόνιμη απασχόληση. 600.000 συμπολίτες μας θα διαπιστώσουν άμεσα βελτίωση των αποδοχών τους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.