ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΣΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Είναι άριστη νομικός, παθιασμένη με την επιστήμη της κ τα Δικαστήρια. Έχει κερδίσει δίκες εκατομμυρίων υπέρ του Δημοσίου κ έχει δώσει σε πολλούς μεγαλοδικηγόρους κ εισαγγελείς τα μυαλά στο χέρι.. Είναι κυρία με κεφαλαία όλα τα γράμματα. Είναι σκυλί στη δουλειά. Έφευγε από το κτήριο τελευταία. Είναι καλοπροαίρετος άνθρωπος με θετική και ευχάριστη αύρα. Ασχολείται με την ουσία κ όχι τους τύπους. Αποκατέστησε αδικίες. Έχει άποψη, έχει προσωπικότητα. Έχει μυαλό. Σέβεται τους συνεργάτες της. Έλυσε υποθέσεις, τις οποίες άλλες συνάδελφοί της, οι οποίες χαίρουν πολύ μεγαλύτερης εκτίμησης από την ίδια, απέφευγαν να αναλάβουν όπως ο διάολος το λιβάνι. Παρέλαβε ένα τμήμα σκορποχώρι κ το έκανε να δουλεύει ρολόι. Μας έμαθε πράγματα, μας ενθάρρυνε, μας καθοδήγησε, μας στήριξε, αξιοποίησε κ τη δικιά μας γνώση κ εμπειρία. Μαζί γελάσαμε, φωνάξαμε, θυμώσαμε, τα ήπιαμε, αστειευτήκαμε, προβληματιστήκαμε. Ήταν πρώτα φίλη μας κ ύστερα Προϊσταμένη μας. Για αυτό κ μπορούσαμε να κάτσουμε κ μέχρι τις 8 το βράδυ στο γραφείο, μόνο κ μόνο γιατί γουστάραμε κ θέλαμε να τη βγάλουμε ασπροπρόσωπη (για τους κακεντρεχείς να πω ότι αρχίζουμε από τις 7 το πρωί).

Αυτή τη γυναίκα λοιπόν, που τίμησε το Σώμα όσο καμία ίσως συνάδελφός της, καταδιώχθηκε όσο καμία. Ούτε καν εκτιμήθηκαν τα εκατομμύρια που έχει κερδίσει το Δημόσιο εξαιτίας της, όταν άλλοι συνάδελφοί της βαράνε ερημοδικίες αβέρτα, αλλά δεν τους επιβάλλονται καν πειθαρχικές κυρώσεις , επειδή τυγχάνει να είναι γιοί ή κόρες του τάδε Νομικού Συμβούλου. Αλλά ποτέ δεν καταδέχτηκε να γλείψει ή να κάτσει σε κανέναν, να υποκριθεί, να κάνει χατίρια εκεί που δεν πρέπει, να μπει σε κλίκες, να ενταχθεί στο «σύστημα», ό,τι κ αν συνεπάγεται αυτό. Πολεμήθηκε λυσσαλέα επειδή είχε τα @@ να μην επιτρέψει σε ιεραρχικά πολύ ανώτερούς της να βάλουν στην τσέπη ποσά χιλιάδων ευρώ, που είχαν επιδικαστεί υπέρ ασφαλιστικών ταμείων κ υπέρ του Δημοσίου γενικότερα. Ομοίως δεν άφησε στελέχη κομμάτων να γλιτώσουν την καταδίκη για λοβιτούρες κ λαμογιές, αντίθετα από «άτυπη» εντολή που της είχε δοθεί. Της ασκήθηκε bullying κυριολεκτικά σε σημείο νευρικού κλονισμού κ ψυχολογικής κατάρρευσης, επειδή ήταν εκείνη που έκανε τη διαφορά. Έγιναν τα πάντα για να της σπάσουν το ηθικό. Κ η ανταπόδοση του Σώματος για τη δουλειά που έχει ρίξει κ για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει, αφού δε μπόρεσαν να τη «λυγίσουν», ήταν βαρβάτη δυσμενής έως κ προσβλητική μετάθεση κ κατασυκοφάντησή της στους ανώτερούς της. Στις δε έγγραφες ενστάσεις της, αντιμετώπισε από τους έχοντες τα υψηλά αξιώματα ύφος κ γλώσσα που κανείς άνθρωπος που διαθέτει τη στοιχειώδη παιδεία, δε θα χρησιμοποιούσε ούτε καν στο γύφτο που επιμένει να του καθαρίσει τα τζάμια στα φανάρια.

Το Δημόσιο αποτελεί ένα Σύστημα. Ίσως κ από τα πιο ισχυρά κ άκαμπτα συστήματα, που υπάρχουν στον κόσμο. Άκρως σάπιο, διεφθαρμένο, βρώμικο, παράλογο. Κ όπως κάθε σύστημα, έχει αναπτύξει όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς για τη συντήρηση και διαιώνισή του, απομονώνοντας κ εξουδετερώνοντας όλους τους παράγοντες που απειλούν τη συνέχειά του ως έχει. Το γράφω αυτό για να θυμηθούμε ότι πρώτον, τα χειρότερα λόγια από συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων, μπορούν να είναι για μας το καλύτερο κοπλιμέντο, κ δεύτερον ότι η αξιολόγηση εκ των έσω στο Ελληνικό Δημόσιο μόνο τη φαυλοκρατία κ οπισθοδρομικότητα μπορεί να ενισχύσει . Δεν μπορείς να απαιτείς από ένα βαθιά διαβρωμένο κ προβληματικό σύστημα να αναδείξει τα καλύτερα κ τα χειρότερα μέλη του κ να αναμένεις το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής να έχει οποιαδήποτε σχέση με την έννοια της αξιοκρατίας. Πάντα θα βρεθεί τρόπος η υποτιθέμενη «αξιολόγηση» να κοπεί να ραφτεί στα μέτρα της εκάστοτε Υπηρεσίας κ να παρακαμφθούν οι βασικές αρχές της. Η βρωμιά πάντα θα αναπαράγει βρωμιά κ είναι ουτοπικό να περιμένουμε κάτι άλλο.

Την αποχαιρετήσαμε σήμερα. Κ ήταν μεγάλη τιμή για μένα που συνεργάστηκα μαζί της. Να είναι καλά όπου πάει κ να διατηρήσει το κουράγιο της να κάνει τη διαφορά….

ΤΟ f ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ…
(απο Martita Palla)