Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες είναι η εποχή που βγαίνουν διάφοροι «φωτισμένοι» και ξιφουλκούν για τις Πανελλήνιες

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες είναι η εποχή που βγαίνουν διάφοροι «φωτισμένοι» και ξιφουλκούν για τις Πανελλήνιες…για το πόσο σκληρό, πόσο άδικο, πόσο ταξικό είναι το σύστημα των εξετάσεων. Ναι είναι δίκαιη η κριτική εν μέρει, ειδικά για το ταξικό τους αποτύπωμα…αλλά όταν μιλάνε για αποστειρωμένη γνώση και τυφλή αποστήθιση που προάγει τους «παπαγάλους» κάθομαι και σκέφτομαι πόσες χιλιάδες μαθητές διάβασαν, μόχθησαν και τελικά πέτυχαν στις εξετάσεις αυτές, προχώρησαν στην ζωή τους και τώρα διαπρέπουν ως επιστήμονες είτε στο εξωτερικό είτε στην χώρα μας…ανάξιοι και παπαγάλοι βλέπεις! Όσο για το πόσο σκληρές είναι για τα παιδιά μας οι εξετάσεις αυτές, ναι αυτό είναι δεδομένο…τουλάχιστον εδώ δεν μετράει το πολιτικό μέσο, για την ώρα τουλάχιστον!
Σήμερα η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο, που δυστυχώς χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, τρελό μεράκι και κόπο για να την παρακολουθήσει και να την κατακτήσει κάποιος νέος άνθρωπος! Είναι όμως σύντροφοι προοδευτική λύση να μην σπουδάσουν τα παιδιά μας; Να μην ταλαιπωρηθούν λοιπόν, να μην αγχωθούν,να μην καταστραφεί ο ευαίσθητος εφηβικός τους ψυχισμός, να μην μπουν απο τώρα στα δύσκολα,ας φάνε αργότερα το μεγάλο χαστούκι όταν διαπιστώσουν ότι θα δουλεύουν μια ζωή για 400€ τον μήνα χωρίς εναλλακτικές στην ζωάρα που τους εξασφαλισαμε. Ας παραμείνει λοιπόν η τεχνολογία στα χέρια των λίγων, του κεφαλαιου, των πέντε- δέκα μεγαλοεταιρειών που καταδυναστεύουν όλον τον πλανήτη…αυτοί έχουν λύσεις για όλους μας…δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε!
Ναι θα ήθελα και εγώ άλλα δεδομένα στην ζωή αυτή, ώστε να εφαρμόζεται καλύτερα η ουτοπία που έχω στο μυαλό μου, αλλά αν μου έμαθαν κάτι καλά οι Φυσικές Επιστήμες είναι ότι οι απαντήσεις και οι λυσεις που δίνω κάθε φορά πρέπει να απαντούν στα δεδομένα του προβλήματος και όχι στα δεδομένα που θα ήθελα να είχε το πρόβλημα!
Ναι δυστυχώς αυτή είναι η δικιά μου προσέγγιση. Αν θέλουν τα παιδιά μας να ζήσουν καλύτερα σε αυτή την διαλυμένη κοινωνία που τους παραδίδουμε, θα πρέπει να κοπιάσουν πολύ να δουλεύψουν σκληρά είτε σαν επιστήμονες,
είτε σαν εργάτες. Το να τους χαιδεύουμε τα αυτιά και να τους αποκρύπτουμε την πραγματικότητα που τους περιμένει, δεν νομίζω ότι είναι λύση που θα τα βοήθησει σε βάθος χρόνου!

* το παραπάνω κείμενο το έγραψα γιατί αισθάνομαι ότι το οφείλω σε όλους αυτούς τους παλιούς μου μαθητές που κόπιασαν, που πάλεψαν και τώρα διαπρέπουν ως ακαδημαικοί, ως γιατροί, ως δικηγόροι, ή μηχανικοί-μηχανολόγοι κλπ όχι μόνο στην χώρα μας αλλά σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Argiris Daskalas