«Εγώ κι οι γονείς μου ήρθαμε στη Ρόδο για δουλειά, κι είμαστε ευχαριστημένοι…»!

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ο 26χρονος Φίλιππος, από την Άρτα ήρθε μετανάστης στο… εσωτερικό και δουλεύει σε δουλειά διαφορετική από τις σπουδές του
Να και κάποιος που χαμογελά, που δηλώνει ευχαριστημένος μ΄ αυτά που έχει, που αρκείται στα λίγα και αγωνίζεται για τα πολλά! Ο Φίλιππος Χαραλάμπους από την Άρτα, τελειώνοντας τη σχολή πληροφορικής και πριν ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία είχε την αγωνία να βρει δουλειά, κι έστελνε βιογραφικά.

Όταν η θετική απάντηση ήρθε από τη Ρόδο, ήρθαν κι οι γονείς του μαζί και βρήκαν όλοι μαζί δουλειά στο νησί! Γιατί όταν θέλεις βρίσκεις και επειδή θα είσαι καλός κάποιος θα το δει, κάποιος θα το καταλάβει και θα σου δώσει την ευκαιρία και για τα καλύτερα. Άλλο αν εμείς στη Ρόδο είμαστε λίγο παραπάνω καλομαθημένοι από το κανονικό.

Ο Φίλιππος από τα 24 του χρόνια, πριν δύο χρόνια δηλαδή και οι γονείς του είναι εσωτερικοί μετανάστες στη Ρόδο όπως και πάρα πολλοί άλλοι γιατί αυτός ο τόπος ακόμα έχει προοπτική και δουλειά!

Από πού είσαι, πώς βρέθηκες στη Ρόδο για δουλειά;
Είμαι από την Άρτα. Τελείωσα τη Σχολή Μηχανικών Πληροφορικής στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και είμαι 26 ετών. Τελείωσα τη σχολή μου, έκανα τη θητεία μου και πριν την ολοκληρώσω ξεκίνησα να στέλνω βιογραφικά για να βρω δουλειά. Δεν είχα πρόβλημα όπου και να πήγαινα, αρκεί να έβγαζα το ενοίκιο, το ρεύμα, γενικά τις υποχρεώσεις μου και να μπορώ να πιω ένα ποτό, έναν καφέ.

Πού έστειλες βιογραφικά;
Έστειλα βιογραφικά σ΄ όλη την Ελλάδα, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, κι από τα νησιά έστειλα μόνο στη Ρόδο, στην Κρήτη και στην Κέρκυρα η οποία είναι πιο κοντά στην Άρτα. Δεν ήθελα κάτι εποχιακό, αλλά για όλο το χρόνο, για να είμαι πιο σταθερά και όχι δεξιά κι αριστερά.

Όταν σου ήρθε θετική απάντηση για τη Ρόδο, τι είπες;
Ήταν η ξαδέλφη μου στη Ρόδο έρχεται και δουλεύει για τη σεζόν. Χάρηκα, δεν είπα καθόλου ότι είναι μακριά. Συνηθίζω, προσαρμόζομαι εύκολα, είμαι άτομο που δουλεύει, είμαι αγωνιστής, δεν το βάζω κάτω. Μπορεί να δυσκολευτώ, αλλά βάζω πείσμα και συνεχίζω.

Ισχύει για εσένα το «όπου γης πατρίς»;
Κυρίως Ελλάδα. Σαν την Ελλάδα δεν υπάρχει. Το έχω σκεφτεί το εξωτερικό, αλλά στο πολύ πίσω μέρος του μυαλού μου. Έχω φίλους στο εξωτερικό, στη Γερμανία, στην Αμερική και μου λένε ότι σαν την Ελλάδα δεν έχει. Μόνο αν εξαντλήσω όλα τα περιθώρια στην Ελλάδα θα φύγω, αλλά δύσκολο γιατί δεν τα παρατάω.

Είσαι δύο χρόνια εδώ, κι έχουν έρθει και οι γονείς σου, οι οποίοι βρήκαν δουλειά και εργάζονται κι αυτοί. Τι δουλειά βρήκαν;
Σε ξενοδοχείο ο πατέρας μου, στο αεροδρόμιο η μητέρα μου, στον καθαρισμό για τη ειζόν. Ήρθαμε όλοι μαζί. Ούτε κι εκείνοι δυσκολεύτηκαν να βρούνε δουλειά στη Ρόδο.

Στην Άρτα τι δουλειά έκαναν;
Είχαμε μαγαζί, σε χωριό, ζαχαροπλαστείο- πρατήριο άρτου. Ήταν 20 χρόνια που λειτουργούσε, αλλά η οικονομική κρίση χτύπησε κι εμάς. Ήμουν φοιτητής από το 2010 –έχω και δύο αδελφές- από το 2013 και μετά δυσκόλεψαν πολύ τα πράγματα.

Δεύτερη πατρίδα η Ρόδος για εσάς, λοιπόν!
Έτσι είναι, δεύτερο σπίτι. Είμαστε δύο χρόνια εδώ και δεν κατάλαβα πότε πέρασε ο καιρός. Μ΄ έχει μάθει κι ο κόσμος και με χαιρετάνε και έξω όταν με δουν στο δρόμο, είμαι κι εγώ κοινωνικός… Τις γιορτές δουλεύω και στο παγοδρόμιο μπροστά από το Δημαρχείο.

Οι καφέδες, το μπαρ, τι σχέση έχουν με τους υπολογιστές που σπούδασες;
Καμία! Εδώ στο μαγαζί είναι η τέχνη του καφέ. Κάθε μέρα μαθαίνω και κάτι καινούργιο, η δουλειά μου είναι αρκετά εξελίξιμη. Δεν είχα την πολυτέλεια να ψάξω πολύ για δουλειά πάνω στο αντικείμενο που σπούδασα. Αν έψαχνα για μεγάλο διάστημα δεν θα μπορούσα να ανταπεξέλθω οικονομικά. Ήμουνα ήδη 24 χρονών και έπρεπε να δουλέψω. Αν ψάξεις θα βρεις δουλειά, θέλει υπομονή.

Οι περισσότεροι ψάχνουν στο αντικείμενο που σπούδασαν με αποτέλεσμα να μένουν για πολύ καιρό άνεργοι, τι λες γι αυτό;
Ίσως έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, κι επομένως έχουν άλλο σκεπτικό. Εγώ έπρεπε να βρω δουλειά και είμαι ευχαριστημένος. Μου λείπει βέβαια η Ήπειρος, αλλά κι εδώ ακούω τη μουσική της, χορεύω κιόλας ήμουν σε χορευτικό στην Άρτα, αλλά κι εδώ έχετε πολύ ωραίο έθιμα, έμαθα να χορεύω και το ροδίτικο πηδηχτό… Είναι πολύ όμορφο νησί η Ρόδος, είναι μαγευτική, είμαι ευχαριστημένος.

www.rodiaki.gr/