Νέο πρόγραμμα Erasmus+ για το 2ο ΓΕΛ Άρτας

Τον Νοέμβριου του 2019, το σχολείο μας ξεκίνησε το καινούριο του ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ201 που είναι μια στρατηγική σύμπραξη μεταξύ φορέων και σχολείων που θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2022.

Ο τίτλος του προγράμματος είναι URBES: Urban Regeneration and Best Energy Saving for our Cities (Αστική Ανάπλαση και Άριστες Πρακτικές Εξοικονόμησης Ενέργειας για τις Πόλεις μας). Συντονιστής του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Universita Telematica Pegaso, με έδρα τη Νάπολη της Ιταλίας. Η Ιταλία επίσης εκπροσωπείται από το ίδρυμα BIMED, Biennale delle Arti e delle Scienze del Mediterraneo που βρίσκεται στην πόλη Πελετζάνο και το σχολείο Liceo Artistico Statale Sabatini-Menno από το Σαλέρνο. Συμμετέχουν ακόμη το σχολείο Colegiul Vasile Lovinescu από την πόλη Φαλτιτσένι της Ρουμανίας και το Kocasinan Anadolu Lisesi από την Καισάρεια της Τουρκίας.

Το πρόγραμμα βασίζεται στον προβληματισμό ότι η σημερινή ανάπτυξη των πόλεων αφήνει υποβαθμισμένες γειτονιές, περιοχές σε αχρηστία και εγκαταλελειμμένα κτίρια. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τη χρήση του αστικού χώρου, να αναπλάσουμε κτίρια και γειτονιές με έμφαση στην περιβαλλοντική ευαισθησία, ενεργειακή αποδοτικότητα, βιωσιμότητα και διατήρηση της παράδοσης και πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά είναι ο κοινός παρανομαστής των εθνών για τη δημιουργία μιας νέας μορφής ενεργού πολίτη.
Για την υλοποίηση του προγράμματος συγκεκριμένα, έχουν δημιουργηθεί καινοτόμες, διαδραστικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες μέσω των οποίων α) θα σχεδιαστεί από τους εκπαιδευτικούς, με ειδικό λογισμικό, ένας Οδηγός Αστικής και Ενεργειακής Ανάπλασης και β) θα προσφερθεί για τους μαθητές και καθηγητές ένας on line κύκλος μαθημάτων με θέμα: «Ενεργειακή Αποδοτικότητα των Αστικών Περιοχών».

Οι μαθητές επίσης μέσω ειδικού λογισμικού θα δημιουργήσουν ηλεκτρονική εφαρμογή με θέμα «Μια Ευρωπαϊκή Διαδρομή» που θα προωθεί τις τρεις περιοχές / χώρες. Όλα τα ψηφιακά, πνευματικά προϊόντα θα είναι ελεύθερης χρήσης για το κοινό. Ήδη λειτουργεί ο ιστότοπος του προγράμματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://urbes-project.eu

Θα πραγματοποιηθούν, ακόμη δύο συνεδριακές, πολλαπλασιαστικές δράσεις, στην Ελλάδα και στην Ιταλία, με θέματα την «Πράσινη Οικονομία» και «Διατομεακή Συνεργασία για την Επίτευξη Αγαθών» αντίστοιχα.

Τελικό προϊόν του έργου θα είναι η ανάπλαση ενός χώρου / μνημείου σε κάθε περιοχή βασισμένη σε όλες τις γνώσεις που οι μαθητές θα έχουν αποκτήσει κατά τη διάρκειά του προγράμματος έχοντας πλέον οικολογικά αφυπνιστεί και υιοθετήσει μια συμπεριφορά προστασίας της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής τους κληρονομιάς.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συναντήσεις εκπαιδευτικών: α) στις εγκαταστάσεις του συντονιστή του προγράμματος, Πανεπιστήμιο Pegaso, στη Νάπολη της Ιταλίας στις 10-13/11/2019, β) στο Φαλτιτσένι της Ρουμανίας στις 25-27/10/2021 και γ) στο Σαλέρνο της Ιταλίας για την παρακολούθηση κύκλου μαθημάτων που συνδιοργάνωνε το εταιρικό σχολείο Liceo Artistico Statale Sabatini-Menno και το ίδρυμα BIMED Biennale delle Arti e delle Scienze del Mediterraneo στις 29/11-3/12/2021. Φυσικά, λόγω της πανδημίας επιβλήθηκε διακοπή των διακρατικών συναντήσεων για το έτος 2020 .

Οι επόμενες κινητικότητες θα αφορούν και μαθητές και θα λάβουν χώρα ως εξής: Μάρτιος ’22 Τουρκία, Μάιος ’22 Ελλάδα, Οκτώβριος ’22 Ρουμανία και Δεκέμβριος ΄22 Σαλέρνο, Ιταλία.

Πιστεύουμε ότι είναι ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό πρόγραμμα που θα επιφέρει οφέλη στην κοινότητα του σχολείου μας και την ευρύτερη κοινότητα της πόλης μας.

Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός του προγράμματος
Ουρανία Καρατζένη

Σχετικές δημοσιεύσεις