Μαζέψτε τους δεσποτάδες

Δημήτρης Καμπουράκης

Να τα βάλεις με τους σκληροπυρηνικούς της εκκλησίας, είναι σαν να προσπαθείς να ρίξεις με κουτουλιές έναν βράχο των Μετεώρων με τρία μοναστήρια πάνω του. Αυτή η αίσθηση εκπροσώπησης του θεού επί της γης που έχουν μερικοί παπαδοδεσποτάδες είναι εξοργιστική. Κι επειδή τα πιο ντουβάρια από δαύτους παριστάνουν και τους πιο πεφωτισμένους, καιρός είναι να έρθει η θεία φώτιση και στο κράτος, να τους αρπάξει από το καλυμμαύκι και να τους πει μερικές σταράτες κουβέντες για τον εμβολιασμό.

Δεν βλέπουμε τον Πούτιν; Τον οποίον στο κάτω-κάτω θαυμάζουν οι εγχώριοι ψεκασμένοι και οι θρησκόληπτοι που αντιδρούν για τα εμβόλια; Δεν αρκέστηκε να παρακαλέσει τον Πατριάρχη τους να μιλήσει υπέρ του εμβολιασμού, όπως έκανε κατ’ επανάληψη ο Μητσοτάκης εδώ με τον Αρχιεπίσκοπο. Ο Πούτιν τον έβαλε να εκδώσει επίσημη εγκύκλιο στην οποία εξηγεί πως όποιος Ρώσος δεν εμβολιάζεται διαπράττει φοβερή αμαρτία για την οποία θα πρέπει να μετανοεί σε όλη του την ζωή. Σα να λέμε, χωρίς εμβόλιο παράδεισος γιοκ. Όχι παίζουμε.

Ενώ εδώ έχουμε τους παπάδες-δημοσίους υπαλλήλους και αλωνίζουν. Έχει βέβαια κανονικούς ανθρώπους με μυαλό στο κεφάλι τους, μην τους αδικούμε όλους, αλλά έχει και πολύ ψεκασμένο πράμα που φοράει ράσα. Δυστυχώς. Αυτό που είπε ο Τζανάκης για ένα κομμάτι του παπαδαριού της Κρήτης που απειλεί να μην μεταλαβαίνει και να μην εξομολογεί όσους εμβολιαστούν, δεν είναι ούτε υπερβολές ούτε μεμονωμένα περιστατικά. Δεν ξέρω αν είναι η πλειοψηφία, αλλά κι αν δεν είναι, σίγουρα έχουν την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έχει παντού τέτοιους, όχι μόνο στην Κρήτη. Διάβαζα ότι το υπουργείο Εσωτερικών βάζει στο μικροσκόπιο τους δήμους που έχουν χαμηλό μέσο όρο εμβολιασμού. Δεν ρίχνουν λέω ‘γω και μια ματιά στις μητροπόλεις των περιοχών αυτών; Να δουν τι πρεσβεύει ο δεσπότης τους; Θα εκπλαγούν από την σύμπτωση. Όπου ο επίσκοπος τα μασάει ή βγαίνει ευθέως κατά του εμβολίου ή της μάσκας, θα διαπιστώσουν ότι κατά περίεργο τρόπο ο μέσος όρος του εμβολιασμένου πληθυσμού πέφτει.

Και τι να κάνει δηλαδή η κυβέρνηση, θα ρωτήσετε. Εδώ οι παπάδες έφαγαν τον υπουργό Παιδείας επί άθεης αριστερής διακυβέρνησης, τώρα που κυβερνά η «θρησκευάμενη» δεξιά θα φοβηθούν; Μωρέ υπάρχουν τρόποι σας λέω, αρκεί να θελήσει το κράτος να δείξει πυγμή. Και πρώτα απ’ όλα μην τα βάζουν με τους απλούς παπάδες, αυτοί είναι ανίσχυροι. Ο δεσπότης ξέρει και τι τρώνε το μεσημέρι και τι ώρα κατουράνε, πόσο μάλλον τι λένε στα κηρύγματα τους προς το ποίμνιο και τι παροτρύνουν κατά μόνας τους πιστούς.

Κι εκεί δεν έχει δημοκρατίες και ευγένειες. Ο δεσπότης είναι δικτάτορας μέσα στην μητρόπολη του. Οπότε, όταν ακούτε τον παπά να λέει από άμβωνος ότι το εμβόλιο φτιάχνεται από νεκρά έμβρυα εκτρώσεων κι αυτός που το κάνει κληρονομεί την αμαρτία της δολοφόνου μάνας (ναι, ναι, το άκουσα με τ’ αυτά μου) να ξέρετε πως έχει όχι απλώς την ανοχή αλλά την άδεια του μητροπολίτη να εκστομίζει αυτές τις ανοησίες. Και να ξέρετε ακόμα πως ο απλός παπάς δεν υπάρχει περίπτωση να πει κουβέντα κατά του εμβολίου αν του το έχει απαγορεύσει ο δεσπότης, μακάρι να ναι ο ίδιος ο Πετράκος μεταμφιεσμένος.

Οπότε στην κορυφή είναι το πρόβλημα. Η ρασοφορεμένη βάση ακολουθεί πειθήνια τους στρατηγούς της. Να βρει λοιπόν τρόπο το κράτος, φανερό ή υπόγειο, να τους φέρει στα συγκαλά τους. Πενήντα νοματαίοι είναι, που ξέρουν πολύ καλά από πάρε-δώσε κι από πολιτική. Για να τους δω τους κυβερνήτες μας…

www.liberal.gr/

Σχετικές δημοσιεύσεις