Αργύρης Κωστάκης | Φίλος μου χρόνια – που αποδείχτηκε ”ψεκασμένος” – μου έκοψε την καλημέρα γιατί δεν πιστεύω στη ”συνωμοσία”!

Κοινοποίηση

Ο χαρισματικός, έμπειρος δημοσιογράφος -διευθυντής ειδήσεων του iselida.gr-, μιλά στη νέα στήλη του klik.

-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Εδώ κι αρκετούς μήνες μία είναι η κυρίαρχη έννοια όλων μας, παγκοσμίως… Covid-19. Ένας ιός που έχει φέρει στην κυριολεξία τα πάνω κάτω στις ζωές μας. Kι ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις – ελπίδες ήταν ότι την καλοκαιρινή περίοδο ο ιός θα “έσβηνε” λόγω ζέστης, δυστυχώς διαψεύστηκαν.

Ο κορωνοιός συνεχίζει να ταλαιπωρεί όλη την υφήλιο. Πολλά όχι μόνο τα κρούσματα, αλλά και όσοι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του.

Αν κάτι με παραξενεύει σε όλη αυτή την δύσκολη, απαιτητική περίοδο που διανύουμε, είναι η ανώριμη αντιμετώπιση κάποιων ανθρώπων που είτε θεωρούν πως δεν υπάρχει ο ιός, είτε βάζουν σε κίνδυνο την υγεία όχι μόνο του εαυτού τους, αλλά και των υπολοίπων.

Ο covid-19 μας αφορά όλους, μικρούς και μεγάλους. Δεν κάνει διακρίσεις.

Καθώς δεν γνωρίζουμε έως πότε θα κυριαρχεί στην καθημερινότητά μας, καλό και συνετό είναι να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Να κρατάμε αποστάσεις, να φοράμε μάσκα, να πλένουμε τα χέρια μας. Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι οι δικές μας κινήσεις ορίζουν όχι μόνο τη δική μας ζωή, αλλά και των συνανθρώπων μας.

Πέντε μήνες πριν, ξεκίνησε η πρώτη στήλη του κλικ, #μένουμε_ασφαλείς, για τον κορωνοιό. Ακολούθησαν άλλες δύο (#βγαίνουμε_από_το_σπίτι & #καλοκαίρι&covid19) και συνεχίζουμε με την τέταρτη στήλη, #φθινόπωρο&covid19, με σημαντικές προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους, οι οποίοι εκφράζουν τις απόψεις τους για θέματα της επικαιρότητας που αφορούν στον covid-19. Οι ερωτήσεις μας αλλάζουν και προσαρμόζονται σύμφωνα με τις εξελίξεις.

Ας δούμε την άποψη του κου Αργύρη Κωστάκη.

Τι πιστεύετε για τους ψεκασμένους συνομωσιολόγους που όχι μόνο αμφισβητούν την ύπαρξη του ιού αλλά παρακινούν τον κόσμο να μην παίρνει μέτρα προστασίας;

Όποιος επινόησε τη λέξη “ψεκασμένος” προ δεκαετίας του ανήκει – και το λέω σοβαρά – ένα βραβείο. Ας το ονομάσουν όπως θέλουν. Και αν παλιά είχε μορφή μόνο χιούμορ, ή αργότερα πολιτική χροιά, σήμερα δυστυχώς δείχνει την καθεύδουσα πνευματική Ελληνική κοινωνία. Δεν ντρέπομαι να πως δημοσίως ότι φοβάμαι πολύ τους “ψεκασμένους“.

Πόσο νομίζετε ότι συνέβαλε ο συγχρωτισμός στα καλοκαιρινά στέκια της νεολαίας στα αυξημένα κρούσματα αυτής της περιοχής;

Δεν έχω κανέναν λόγο να μην πιστεύω τους επιστήμονες ότι έπαιξε ρόλο, όμως και οι νέοι τι να κάνουν? Πώς μπορεί ένας 18χρονος να αντιληφθεί τον κίνδυνο; Οι πραγματικά ασυνείδητοι είναι οι “ψεκασμένοι“ 30+ και αυτούς ψέγω πραγματικά.

Θεωρείτε ότι το άνοιγμα του τουρισμού έπαιξε σημαντικότερο ρόλο στην υπέρ μετάδοση του ιού ή η ανεύθυνη συμπεριφορά της δίκης μας νεολαίας και όσων δεν τηρούσαν τα μέτρα προστασίας;

Αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι το άνοιγμα των συνόρων ενίσχυσε τη μεταδοτικότητα. Ήταν αναπόφευκτο να γίνει. Δεν ξέρω όμως αν άξιζε τον κόπο για κάποια πενιχρά έσοδα γενικά στον κλάδο, μην κοιτάτε τα πάρτι στις βίλες της Μυκόνου που θησαύρισαν ελάχιστοι. Για τη νεολαία σας το εξήγησα παραπάνω.

Έχετε να μας διηγηθείτε κάποιο περιστατικό ανεύθυνης συμπεριφοράς στο οποίο ήσασταν μάρτυρες ;

Είναι δεκάδες δεν θέλω να κουράσω. Και δυστυχώς τα περισσότερα από ηλικιωμένους. Δυστυχώς. Τουλάχιστον σε αυτά που ήμουν αυτόπτης μάρτυρας. Για το εντελώς προσωπικό στοιχείο, φίλος μου χρόνια – που αποδείχτηκε “ψεκασμένος” – μου έκοψε την καλημέρα γιατί δεν πιστεύω στη “συνωμοσία”!

Θα κάνετε εμβόλιο όταν θα είναι διαθέσιμο στα τέλη του τρέχοντος έτους όπως ανακοινώθηκε;

Δεν αποφεύγω την απάντηση, αλλά αφήστε να έρθει πρώτα το εμβόλιο. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να έρθει τόσο γρήγορα, αν πιστέψουμε διαπρεπείς επιστήμονες από το εξωτερικό.

Εκτός από τη μάσκα που είναι απαραίτητη για την προστασία από τον ιό, θεωρείτε ότι θα έπρεπε να παρθούν κι άλλα μέτρα στα σχολεία – όπως λιγότερα παιδιά ανά τμήμα- ή δεν είναι αναγκαία ;

Προφανώς λιγότερα παιδιά ανά τμήμα, αλλά στην Ελλάδα που δεν έχει καν επαρκή σχολεία για συμβατή περίοδο πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Σχετικές δημοσιεύσεις