Η ΒΙΚΗ είναι η μεγάλη επιχείρηση …

Η ΒΙΚΗ είναι η μεγάλη επιχείρηση του νομού μας. Αυτό που λέμε αναπτυξιακός βραχίονας, και πέραν των άλλων αιμοδότρια της τοπικής οικονομίας και των οικογενειών που εργάζονται σε αυτήν. Δεν είναι του παρόντος (ούτε και γνωρίζουμε) για ποιον λόγο έχει βρεθεί στα βράχια της πτωχευτικής διαδικασίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν ευδοκιμήσει η προσπάθειά της να διασωθεί, η Άρτα θα υποφέρει δεχόμενη ένα μεγάλο πλήγμα… Δεν είναι βέβαια η πρώτη επιχείρηση που δοκιμάζεται. Απ’όταν οι τράπεζες στις πρώτες στιγμές της κρίσης αντέδρασαν κλείνοντας τις κάνουλες της χρηματοδότησης, ένας ατελείωτος αριθμός μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων γκρεμοτσακίστηκε στην λαίλαπα των εξελίξεων. Οι επιχειρήσεις έκλεισαν από την έλλειψη ψυχραιμίας της αγοράς. Περιουσίες έχασαν την αξία τους, επειδή οι Τράπεζες, ή για την ακρίβεια το Τραπεζικό σύστημα (Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκή Τράπεζα) δεν είχαν τις δομές να λειτουργήσουν χωρίς πανικό.
Πόσες υγιείς επιχειρήσεις στην Άρτα έβαλαν τυπικά και άτυπα λουκέτα. Αριθμός ουκ έστι… Πόσες θα ακολουθήσουν; Πιθανόν περισσότερες.
Η περίπτωση της τοπικής αλαντοβιομηχανίας, σήμερα έχει να αντιμετωπίσει πέραν των άλλων και την σκληρότητα της εθνικής αγοράς. Το ελληνικό χοιρινό κοστίζει 1,60 και το αλαντικό από τις Κάτω Χώρες μόλις 0,60… Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και άδικος.
Όμως, η επόμενη ημέρα, χαράζει χειρότερη. Και αυτό έχει να κάνει με τις Γαλακτοβιομηχανίες κάθε είδους. Σήμερα έρχεται εισαγώμενο γάλα (σε υγρή μορφή ή σε σκόνη) με 0,50 και 0,60 ευρώ το κιλό, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα από τον παραγωγό αγοράζεται 0,80 ευρώ το κιλό τουλάχιστον.
Αν συνεχιστεί αυτό, τότε είναι σίγουρο ότι αυτή που θα καταστραφεί θα είναι η κτηνοτροφία, καθώς ήδη είναι ασύμφορη για τους κτηνοτρόφους και με δεδομένα τα ως άνω οικονομικά θέματα, ακριβή για τις Βιομηχανίες.
Στην Ήπειρο, που η κτηνοτροφία παίζει σημαντικό ρόλο και στηρίζει την τοπική μας οικονομία, η νέα αυτή κατάσταση φαντάζει αν μη τι άλλο εφιαλτική… Όμως δεν είναι ένας κίνδυνος προ των πυλών, αλλά ήδη είναι μια πραγματικότητα.
Αν η Πολιτεία δεν λάβει άμεσα μέτρα για την στήριξή της, τότε τόσο η οικονομία, όσο και η ταυτότητα των προϊόντων μας, θα αλλοιωθεί προς το χειρότερο.

Γιάννης Καϊντάσης