Φροντιστήριο Χ.ΤΣΙΓΑΡΙΔΑ στην Λαμία πρίν το΄60.

Ιστορία ενός Αξιωματικού που έζησε την Ιστορία της Ελλάδας στο Ρούπελ, στην Μακρόνησο και μετά αφοσιώθηκε στην μόρφωση των νέων παιδιών.

Η φίλη Πέπη (Καλλιόπη) Τσιγαρίδα, (Pepi Tsigarida) μαθηματικός ,μου έδωσε τα παρακάτω στοιχεία για τον πατέρα της Χρήστο.
Φροντιστής για πολλά χρόνια από το 1954 στην Λαμία, άφησε εποχή κυρίως για την μέθοδο διδασκαλίας των μαθηματικών.

Γεννήθηκε το 1917 σε χωριό της Λαμίας και τελείωσε το Πρακτικό το 1934. Τον επόμενο χρόνο έκανε πραγματικότητα το όνειρο του πατέρα του και εισήχθη στην Σχολή Ευελπίδων.
Στον πόλεμο του ΄40 βρέθηκε στο Πετρίτσι, φύλαξε την Σημαία της μονάδας του ( ότι απόμεινε απο Σημαία) και την παρέδωσε, με την απελευθέρωση, τιμητικά.
Απο την Λαμία για να αποφύγει την σύλληψη από Ιταλούς, βγήκε στο αντάρτικο στο όρος Ορθρυς ως ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΓΕΡΑΚΟΒΟΥΝΗΣ.
Για να μην μακραίνει η αφήγηση,
τα υπόλοιπα είναι αναμενόμενα. Μακρόνησος, απόταξη με τον βαθμό του Λοχαγού, φτώχεια, ανεπάγγελτος, εισάγεται στην ΑΣΟΕΕ και στο Μαθηματικό.
Και το 1954 επιστρέφει στην Λαμία και κάνει μαθήματα στο σπίτι. Με την βοήθεια της τότε κατάστασης (καταγγελίες, κλπ) ανοίγει το Φροντιστήριο Χ,Τσιγαρίδα.
Αφοσιώνεται με πάθος στην διδασκαλία και ανοίγει νεους δρόμους στα μυαλά των παιδιών.
Η διδασκαλία του είναι γεμάτη παραδείγματα ζωής, στην Γεωμετρία δημιουργεί πινακίδες με αρχές-θεωρήματα-μέθοδο τα οποία ονομάζει ΟΠΛΑ της Γεωμετρίας και Λαγωνικά των ασκήσεων. Οι μαθητές του τον αγαπούν και το φροντιστήριο γεμίζει από κόσμο και επιτυχίες.
Το χιούμορ του φαίνεται απο τις αγγελίες και τα φυλλάδια όπου πρωτοτυπεί
» Το Φροντιστήριο μας ΔΕΝ έπιασε τα θέματα»
αλλά θριαμβεύσαμε χάρη στην μέθοδό και το διάβασμα!

Στην εικ 2. το φροντιστήριο. Οι μαθητές με τα παλτά, καθότι δεν υπάρχει θέρμανση και το κτίριο τρίζει από τα πατώματα ως τα παράθυρα.
Στην εικ 3 διαφημιστικό με Γραφείο Αποριών.
Στην εικ.4 μια χαρακτηριστική λύση με την συντομία που διέκρινε την διδασκαλία του.(επίσης βλέπετε και …την γραφική ύλη της εποχής)