Τρία χρόνια από το «πρώτη φορά Αριστέρα»

Του Κώστα Τέο-http://www.enikos.gr

Η 25η Ιανουαρίου είναι μία από τις πλέον ιστορικές ημερομηνίες για την Αριστερά στην Ελλάδα. Είναι μία μέρα που για πολλούς άλλαξε το ρου της πολιτικής ιστορίας στη χώρα μας με την αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Προ τριών ετών και συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο κατήλθαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, η Κοινωνία Πρώτα και οι κινήσεις Πράττω και Αριστερή Προοπτική, επιβεβαίωσε τα προγνωστικά. Δικαίωσε τα ευρήματα των εταιρειών δημοσκόπησης κερδίζοντας τις εθνικές εκλογές που διενήργησε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και οι οποίες προκλήθηκαν από την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή των Ελλήνων. Ο μοναδικός υποψήφιος, Σταύρος Δήμας, στηρίχτηκε από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές, όμως δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 180 βουλευτών με αποτέλεσμα να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα κέρδισε τις εκλογές και ύστερα από συνεννόηση με τον αρχηγό των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο σχηματίστηκε η πρώτη κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά στην Ελλάδα.

Στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό 36,34%. Πήρε 2.246 ψήφους και από τις 71 έδρες του ’12 βρέθηκε στις 149 έδρες του ’15. Όσο για την ηττημένη της διαδικασίας, τη ΝΔ, έπεσε στις 76 έδρες συγκεντρώνοντας το 27,81% των ψήφων.