Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν ανήκουμε όλοι οι άνθρωποι στην κατηγορία εκείνων, που γνωρίζουν από την νεαρή τους ηλικία τί είναι αυτό που θέλουν να κάνουν στη ζωή τους μεγαλώνοντας. Υπάρχουν λοιπόν κάποια σημεία που πρέπει να δώσετε βάση, σύμφωνα με τα οποία θα οδηγηθείτε τελικά σε αυτό το επάγγελμα, που μάλλον ταιράζει περισσότερα σε εσάς και στην προσωπικότητά σας.

Τα ενδιαφέροντά σας/HOBBIES

Σκεφτείτε τι είναι αυτό που σας αρέσει και μπορείτε να κάνετε ευχάριστα στον ελεύθερο σας χρόνο. Σας αρέσει η χειρονακτική εργασία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πνευματική; Σας αρέσει να βρίσκεστε μεταξύ ανθρώπων ή προτιμάτε να δουλεύετε μόνοι σας από το σπίτι; Είστε καλοί στους αριθμούς ή στο να διαβάζετε ή θεωρείτε, ότι έχετε άριστα επικοινωνιακά χαρίσματα; Επίσης μπορεί κάποια στιγμή στην πιό νεαρή σας ηλικία να διευθύνατε μια ομάδα και αυτό να ανέπτυξε τα αρχηγικά σας προσόντα. Επομένως, άν τα συνδυάσετε όλα αυτά μαζί οδηγείστε στα ενδιαφέροντά σας και στις ικανότητες, που έχετε αναπτύξει στο χρόνο και μέσα από αυτήν την διαδικασία μπορείτε να βρείτε το επάγγελμα που σας ταιριάζει.

Τί είναι αυτό που αξίζει για εσάς;

Δείτε τί είναι αυτό που για εσάς έχει μεγαλύτερη σημασία για τη ζωή σας. Άν σας ενδιαφέρει να κάνετε πολλά χρήματα, άν σας ενδιαφέρει η δόξα και η επιτυχία. Άν σας ενδιαφέρει να μένετε σε πόλη ή σε κάποιο προάστιο. Άν θέλετε να κάνετε οικογένεια ή άν δεν είναι στα πλάνα σας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες παίζουν ρόλο στο ποιό επάγγελμα σας ταιράζει. Για παράδειγμα άν θέλετε να δουλέψετε σε κάποια πολυεθνική και μένετε σε κάποιο προάστιο, μακριά από τα αστικά κέντρα, τότε μάλλον θα πρέπει να επιλέξετε τί από τα δύο έχει περισσότερη σημασία για εσάς.

Πώς φαντάζεστε τη ζωή σας;

Φαντάζεστε τη ζωή σας συμβατική με εσάς να έχετε κάνει οικογένεια σε ένα ήσυχο μέρος ή φαντάζεστε να χρειάζεται να βρεθείτε ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο και αυτό να μην σας τρομάζει; Συχνά η περιπέτεια με την συμβατική ζωή δεν μπορούν να συνδυαστούν, αλλά αυτό τους ανθρώπους που επιλέγουν την περιπέτεια δεν τους αφορά, γιατί ζούν μέσα από αυτήν.

Τί είστε έτοιμοι να θυσιάσετε;

«Αγαθά κόποις κτώνται», γι” αυτό θα πρέπει να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας, ότι τίποτα δεν θα σας έρθει στο πιάτο. Υπάρχουν επαγγέλματα, τα οποία απαιτούν πάρα πολύ από τον χρόνο σας και που δεν σας αφήνουν καθόλου προσωπικό ελεύθερο χρόνο. Εάν είστε πιλότος για παράδειγμα ή ναυτικός σίγουρα θα περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας μακριά από το σπίτι σας. Εάν θέλετε να γίνετε ακαδημαϊκός, σίγουρα θα περάσετε πάρα πολύ χρόνο διαβάζοντας. Υπάρχουν άνθρωποι, που δεν είναι διατεθιμένοι να χάνουν τον ελεύθερο χρόνο τους με αντάλλαγμα τεράστιους μισθούς.

Ποιά ήταν τα αγαπημένα σας μαθήματα στο σχολείο;

Ποιά μαθήματα διαβάζατε ευχάριστα στο σχολείο και σας φαίνονταν παιχνιδάκι; Ήσασταν μήπως πάρα πολύ καλοί στο να λύνετε ασκήσεις μαθηματικών και στο να διαβάζετε για τους νόμους της Φυσικής ή δεν θέλατε τίποτα από όλα αυτά και αγαπούσατε την Ιστορία και τη Γλώσσα; Δεν μπορεί λοιπόν να πιστεύετε, ότι θα γίνετε πετυχημένος οικονομολόγος τη στιγμή που μισούσατε τα μαθηματικά και η διαίρεση στα μάτια σας φάνταζε εξίσωση τρίτου βαθμού. Άν όμως ήσασταν πάρα πολύ κάλοι στο να γράφετε και γενικά είχατε κλίση στις θεωρητικές επιστήμες, τότε μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας ώς αρθρογράφο, δάσκαλο ή δικηγόρο.