Home

Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017

Τέλος στην ομηρία χιλιάδων επιχειρηματιών βάζει η ιστορική απόφαση του ΣτΕ για την 5ετή παραγραφή

Mε ομόφωνη απόφαση η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, βάζει τέλος στους παράνομους και καταχρηστικούς αναδρομικούς φορολογικούς ελέγχους.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με την ιστορική αυτή απόφαση μπορούν να πραγματοποιούν αναδρομικούς ελέγχους μόνο σε βάθος πενταετίας.
Πρακτικά η απόφαση βάζει τέλος στο κράτος δυνάστη που χρησιμοποιεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, προκειμένου να διαμορφώνει συνθήκες μόνιμης ομηρίας σε πολίτες και επιχειρηματίες.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων είναι πενταετής και οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής είναι αντισυνταγματικές, στηλιτεύοντας τις συνεχείς παρατάσεις που εφάρμοζαν το τελευταίο διάστημα οι κυβερνήσεις, υπακούοντας σε εντολές της τρόικας.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, επισημαίνει ότι οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, του κράτους δικαίου και της αρχής της ασφάλειας δικαίου, όπως και το άρθρο 78 του Συντάγματος περί φορολογίας.
Η ιστορική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που ελήφθη μετά από προσφυγή του Αλέξη Μητρόπουλου, επισημαίνει ότι η ταχύτητα των εξελίξεων σε όλους τους τομείς, μεταξύ των οποίων και ο οικονομικός και ο επιχειρηματικός, επιβάλλει την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, την ταχύτατη κατά το δυνατόν εκκαθάριση των υποχρεώσεων των φορολογουμένων, προκειμένου να προγραμματίζουν την οικονομική τους δραστηριότητα, να γνωρίζουν τις οφειλές τους επικαίρως και κατά τακτά και σχετικώς μικρά χρονικά διαστήματα, διότι η συσσώρευση των οφειλών πολλών ετών, λόγω της μη παρόδου μακρού χρόνου διενέργειας ελέγχου για περισσότερα έτη και εκδόσεως των σχετικών καταλογιστικών πράξεων και η αξίωση σύγχρονου καταβολής αυτών, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, βάζει τέλος στις πρακτικές εκβιασμών από διάφορους κρατικούς μηχανισμούς κατά επιχειρηματιών και πολιτών και αποκαθιστά τη νομιμότητα.
Όσο για τους ισχυρισμούς κάποιων ότι μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τινάζεται στον αέρα η διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ είναι καθαρά αστειότητες.
Γιατί τόσα χρόνια που οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν τη λίστα στα χέρια τους, δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να τη διερευνήσουν. Εξάλλου δεν μπορεί να θυσιαστεί το Σύνταγμα, η νομιμότητα και η αρχή της αναλογικότητας στο όνομα της διερεύνησης μιας λίστας.
Ο γνωστός νομικός Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του KONTRA τόνισε: «Η ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη κι αξίζουν συγχαρητήρια στους ανώτατους δικαστές καθώς αφορά αυτή η εξέλιξη εκατομμύρια συμπατριωτών μας που βεβαίως κλήθηκαν κι ελέγχονται αναδρομικά για πολλά – πολλά χρόνια, αφορά επιχείρηση συγκεκριμένη, παλαιότερα πέρυσι είχε βγάλει άλλη απόφαση που είχα χειριστεί εγώ και τη γνωρίζετε αλλά τώρα αφορά μια μεγάλη επιχείρηση που η Ολομέλεια ομόφωνα όπως άκουσα βάζει οριστικό μπλόκο, ορθώνει συνταγματικό ανάχωμα στους αναδρομικούς φορολογικούς ελέγχους, βγάζει αντισυνταγματικές σχεδόν όλες τις παρατάσεις των τελευταίων ετών κι όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα και βεβαίως το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έστειλε μήνυμα ότι εδώ παραβιάζονται συγκεκριμένες αρχές που έχουν να κάνουν με την προστασία του πολίτη, με την ασφάλεια Δικαίου κι αφορά πάρα πολλούς ανθρώπους κυρίως επιχειρηματίες και πολλοί είχαν οδηγηθεί και στην αυτοκτονία, πολλοί δε είχαν οδηγηθεί στην οικονομική καταστροφή. Χαίρομαι γιατί η Ολομέλεια του ΣτΕ έβαλε τέρμα σ΄ αυτή τη βιομηχανία αναδρομικών παρατάσεων.
Αναφερόμαστε σε προθεσμίες των πέντε ετών, φαίνεται ότι η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού δέχθηκε και μια παράταση μετά την πενταετία κι έτσι με δέκα τελευταίους νόμους σχεδόν που στο τέλος του προηγούμενου έδιναν παράταση για τον επόμενο,τώρα μπαίνουν σοβαρά ζητήματα για όσους προσδοκούσαν μέσα απ΄ αυτές τις επισφαλείς φορολογικές παρατάσεις να εισπράξουν κ.λπ. δηλαδή οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών δεν έκριναν σωστά, δεν υπολόγισαν σωστά και φαίνεται δεν ρώτησαν τους καλύτερους νομικούς για να διασφαλίσουν τα δημόσια έσοδα και το συμφέρον του κράτους.
Η απόφαση αφορά στους πάντες. Φυσικά πρόσωπα, εταιρείες που ελέχθησαν και ελέγχονται ή επρόκειτο να ελεγχθούν.
Υπάρχει πρόβλημα μετά την απόφαση αυτή με τις λίστες (Μπόργιανς, Λαγκάρντ) γιατί πια είναι χρονικός ο υπολογισμός του ελέγχου έτσι αν σκόπευαν οι ελεγκτικές αρχές να αναδράμουν πέρα από τα συνταγματικά όρια, τώρα οι έλεγχοι είναι στον αέρα.
Η απόφαση είναι αμετάκλητη και λειτουργεί ως νόμος. Αναλαμβάνοντας, ερμηνεύοντας και αποτυπώνοντας την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας, το ΥΠ.ΟΙΚ. οφείλει να την αποστείλει με εγκύκλιο σε όλες τις ελέγχουσες αρχές για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Πρόκειται για τη σημαντικότερη εξέλιξη των τελευταίων ετών.
Οι Ανώτατοι Δικαστές – τους οποίους οφείλω να βραβεύσω – προτίμησαν να διασφαλίσουν και να περιφρουρήσουν το Σύνταγμα και τα δικαιώματα των πολιτών από το να επιτρέψουν μια αυθαιρεσία που αν συνεχιζόταν θα είχαμε υποθέσεις του 1995 να ελέγχονται το 2030».
ΛΥΚΑΒΗΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση Εργασίας

Εργασία από την Careerjet

ΚΔΒΜ2 Σύνολο-Λύτρα Παναγιώτη

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ 3ΜΗΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ: Στρ. Κατσιμήτρου 30-τηλ. 2681027030

Αναζήτηση εργασίας